Exšéf BP se vrací, kupuje tureckého ropného těžaře

Tony Hayward se vrací na scénu

Tony Hayward se vrací na scénu Zdroj: ctk

Když loni Tony Hayward po ropné katastrofě v Mexickém zálivu opouštěl vedení British Petroleum (BP), mluvilo se o konci jeho kariéry. Nyní se ale tento Brit vrací a s podporou finančníka Nathana Rotshielda kupuje tureckou těžařskou firmu Genel Energy, které patří ropná pole v Kurdistánu na severu Iráku.

Hayward založil před třemi měsíci spolu s Rotshieldem a bankéřem Julianem Metherellem investiční společnost Vallares. Ta vzápětí vstoupila na londýnskou burzu a získala tím 1,5 miliardy eur.

Firma, která vznikne spojením Vallares a Genel Energy, ponese jméno tureckého podniku. Hodnota společnosti dosáhne čtyř miliard dolarů a podnik bude dost velký na to, aby byl zahrnut do indexu FTSE 100 nejvýznamnějších britských společností, uvedla dnes Vallares.

V čele nové firmy stane Hayward, který také dostane akcie za 21 milionů dolarů. Stejný podíl obdrží Metherell, zatímco Rotschield získá akcie za 210 milionů dolarů. Druhou polovinu akcií si mezi sebe rozdělí dosavadní akcionáři Genel Energy, mezi nimi jeden z nejbohatších lidí Turecka Mehmet Karamehmet.

Koupě Genel Energy v sobě ale nese určitá rizika. Irácká vláda sice začala těžařům působícím v Kurdistánu platit za vytěženou ropu, platby z druhé čtvrtletí ale dosud nedorazily. Neexistuje ani dohoda, jak přesně budou mezi těžaře rozdělovány výnosy z prodeje ropy.

Vzhledem k podílu, který v nové firmě obdrží, se Hayward navrací ve velkém stylu. Hodnota jeho akcií totiž téměř dvojnásobně přesahuje plat, který dostal během svého tříletého působení ve vedení BP. Tu byl donucen opustit poté, co výbuch hlubokomořského vrtu Macondo způsobil nejhorší ropnou katastrofu v dějinách USA, a poté, co několika svými komentáři vyvolal veřejné pobouření.