Exxon se v Polsku zbavuje licencí na průzkum břidlic

plyn, břidlice

plyn, břidlice Zdroj: profimedia.cz

Americký energetický koncern Exxon Mobil prodá dvě své licence na průzkum ložisek břidlicového plynu v Polsku největší domácí rafinerské společnosti PKN Orlen. Ta vlastní český Unipetrol. Cenu za transakci firmy v dnešním sdělení neuvedly.

Exxon v červnu oznámil, že zkušební vrty neukázaly v jeho oblasti průzkumu dostatečné množství plynu. Koncern vlastnil šest licencí a nyní už jich prodal pět.

Díky nákupu licencí od Exxonu bude mít PKN deset licencí na průzkum břidlicového plynu. Skupina chce investovat do průzkumu do roku 2017 až 5,1 miliardy zlotých (311 miliard korun). Vedle domácího plynárenského podniku PGNiG stojí PKN v čele polských snah o využití potenciálně rozsáhlých polských zásob plynu a snížení závislosti země na plynu z Ruska.

Polsko je v Evropě co do rozvoje plynu z břidlicových hornin nejdál. Vláda udělila prospektorům 111 licencí na průzkum a očekává, že by se s těžbou mohlo začít na přelomu let 2014 a 2015. Polsko má podle odhadu tamních geologů zásoby břidlicového plynu na nejméně 30 let spotřeby.

Premiér Donald Tusk v říjnu předpověděl, že polské společnosti budou do průzkumu břidlicového plynu investovat do roku 2016 pět miliard zlotých (30 miliard korun) a zahraniční firmy dalších 50 miliard zlotých. Polský ministr státního pokladu Mikolaj Budzanowski minulý týden uvedl, že Polsko by chtělo investicemi do rozvoje ložisek plynu všeho druhu snížit svou závislost na dovozu na zhruba pětinu z nynějších dvou třetin.

V Polsku ale zaznívají i hlasy, že odhady zásob břidlicového plynu v zemi jsou nadhodnocené. Například podle bývalého polského levicového premiéra, teď nezávislého senátora Włodzimierze Cimoszewicze vycházejí impozantní americké odhady polských nalezišť z chybné zprávy „polských služeb“.