Fiat Industrial prudce zvýšil čtvrtletní zisk

Fiat

Fiat Zdroj: autorevue.cz

Italský výrobce nákladních vozů a těžké techniky Fiat Industrial ve druhém čtvrtletí zvýšil čistý zisk o 84 procent na 239 milionů eur (5,8 miliardy korun) ze 130 milionů eur před rokem.

Oznámila to dnes firma, jež vznikla rozdělením průmyslové skupiny Fiat. Zlepšila rovněž celoroční výhled.
Tržby společnosti, která kromě nákladních automobilů vyrábí rovněž zemědělské a stavební stroje, meziročně stouply o 10,6 procenta na 6,28 miliardy eur. V celém letošním roce nyní firma očekává tržby v objemu 24 miliard eur namísto dříve předpokládaných 22 miliard eur.

Odhad celoročního obchodního zisku společnost zlepšila na více než 1,5 miliardy eur z maximálně 1,4 miliardy eur. Ve druhém čtvrtletí činil obchodní zisk 530 milionů eur. Překonal tak očekávání analytiků. kteří jej odhadovali na 445 milionů. Akcie podniku po zveřejnění výsledků posílily téměř o pět procent.

Průmyslová skupina Fiat na začátku roku dokončila své rozdělení na dvě části. Společnost Fiat Industrial, která zahrnuje producenta nákladních automobilů Iveco a výrobce zemědělských strojů CNH Global, se tak oddělila od výrobce osobních aut Fiat SpA. Tomu patří automobilové značky Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Ferrari či Maserati.