Fico: Slovensko chce opci na část podílu Enelu v elektrárnách

slovenský premiér Robert Fico

slovenský premiér Robert Fico Zdroj: ctk

Slovensko má zájem o získání předkupního práva na část z většinového podílu italského koncernu Enel ve společnosti Slovenské elektrárne (SE). Prohlásil to premiér Robert Fico. Příslušné memorandum by v případě dohody státu s Enelem mělo být podle Fica podepsáno současně s dohodou, na jejímž základě Enel prodá v první fázi 33 procent akcií největšího výrobce elektřiny na Slovensku Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH).

Enel nyní kontroluje 66 procent akcií SE, zbylé akcie podniku vlastní slovenská vláda. „Je naší obrovskou prioritou, abychom získali opci na 17 procent (akcií). Pokud bude (Enel) v budoucnu prodávat zbylých 33 procent, chceme opci, abychom mohli získat většinu ve Slovenských elektrárnách,“ řekl Fico, který snahu své vlády o navýšení podílu Slovenska v SE zmiňoval už v minulosti.

Opci na akcie SE by si Slovensko podle záměru slovenské vlády mohlo uplatnit do šesti měsíců poté, co SE dokončí výstavbu a spustí třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny v Mochovcích, jehož dostavba se proti plánům opožďuje a prodražuje. Slovensko také chce silnější pozici ve strukturách SE.

Je naší obrovskou prioritou, abychom získali opci na 17 procent (akcií)

EPH v úterý potvrdil, že s Enelem dosáhl dohody o všech komerčních a smluvních podmínkách transakce ohledně prodeje podílu Enelu v SE. Enel koupil 66 procent akcií SE od slovenské vlády v roce 2006 a zaplatil za ně 840 milionů eur.

Výstavba třetího a čtvrtého bloku v Mochovcích začala už v roce 1987. Kvůli nedostatku peněz však byly práce později pozastaveny a obnovil je až Enel v roce 2008. Původně měly být hotové v letech 2012 až 2013, podle nejnovějšího plánu by ale oba bloky měly být uvedeny do provozu postupně až v letech 2016 a 2017. Zároveň byl výrazně navýšen rozpočet.

SE jsou největším výrobcem elektrické energie na Slovensku. Loni vyprodukovaly 22.105 gigawatthodin elektřiny, což meziročně představuje pokles o 3,2 procenta.