Firma z EPH koupila plynové zásobníky v Německu

Nové zásobníky plynu EPH v Německu

Nové zásobníky plynu EPH v Německu Zdroj: DEA Group

Společnost Nafta z Energetického a průmyslového holdingu dokončila akvizici zásobníků zemního plynu v Bavorsku. Skupina to oznámila v tiskové zprávě. Od společností DEA Deutsche Erdoel a Storengy Deutschland získala celkem tři zařízení.

Český holding se na koupi dohodl už v březnu, transakce nabyla účinnosti k poslednímu dni loňského roku po splnění odkládacích podmínek a regulačních opatření. Po jejím dokončení se stal stoprocentním majitelem zásobníků Inzenham - West, Wolfersberg a Breitbrunn/Egstätt s celkovou kapacitou 1,8 miliardy metrů krychlových zemního plynu. 

Slovenská společnost Nafta se těžbě ropy a plynu věnuje více než sto let, dnes je její hlavní činností provoz podzemních plynových zásobníků. 56 procent akcií akcií vlastní holding SPP Infrastructure (společný podnik EPH a slovenské vlády, která si drží majoritu), dalších 40,5 procenta akcií drží EPH samostatně. Český holding tak Naftu de facto ovládá. Daniel Křetínský je zároveň spolumajitelem vydavatele deníku E15 Czech News Center.