Firmu OKD povede Američan Ekmark. Nahradí Jána Fabiána

Ilustrační foto (Sídlo OKD)

Ilustrační foto (Sídlo OKD) Zdroj: Petr Bergler, Euro

Dosavadní generální ředitel Ján Fabián končí v čele těžební společnosti OKD, od 1. ledna ho nahradí Američan Dale Ekmark. Fabián, který vedl společnost od letošního 1. ledna, odstoupí i z funkcí v představenstvech firem OKD a NWR. Podle odborů ale nejsou časté změny ve vedení dobré.

Společnost NWR, které OKD patří, od ledna zjednoduší strukturu svého vedení. Za Fabiána nebude do představenstev jmenována náhrada. Fabián je dosud i předsedou představenstva OKD. Kdo jej v této funkci vystřídá, zatím společnost nesdělila, definitivní podoba představenstva firmy bude podle mluvčího OKD Marka Síbrta známa v následujících týdnech.

Firmu NWR ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR. V té má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala.

„Ján vedl OKD v jednom z nejtěžších roků v dějinách společnosti a úspěšně zahájil potřebné změny, které OKD přetvoří v mnohem štíhlejší a výkonnější firmu, schopnou vypořádat se s bezprecedentními výzvami trhu,“ uvedl předseda představenstva NWR Gareth Penny.

K úspěchům OKD pod Fabiánovým vedením podle něj patří omezení nákladů, průběžné zlepšování bezpečnosti práce, centralizace důlního řízení a uzavření nové kolektivní smlouvy s odbory OKD na příštích pět let.

Příliš časté změny

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že se mu časté změny ve vedení nelíbí a pro firmu nejsou dobré. „Měl by tady být někdo, kdo tu problematiku zná, kdo tady bydlí, a proto je zodpovědný. Tohle jsou lidé, myslím tím hlavně NWR, kteří nemají pochopení pro současnou situaci v regionu, akorát ždímají firmu ekonomicky. Dřív to v OKD takhle nebývalo,“ řekl Pytlík.

Dale Ekmark je občanem USA. Dříve zastával vedoucí pozice v řadě těžebních společností včetně AMG Mining, Sydvaranger Gruve, Cleveland Cliffs, Placer Dome, DeBeers a Kazakhmys.

„Šlo o povrchové i hlubinné doly na železnou rudu, měď, zlato, diamanty, uhlí. Pro DeBeers vedl největší diamantový důl na světě Jwaneng v Botswaně, kde se mu podařilo zvýšit produkci na rekordní úrovně a výrazně zlepšit bezpečnost práce,“ uvedl Síbrt. Do NWR nastoupil Ekmark letos v srpnu jako vedoucí důlní transformace.

Síbrt uvedl, že Ekmark už zhruba půl roku žije v Ostravě a firmu bude řídit v regionu. „OKD velice dobře zná, už předtím poskytoval firmě poradenské služby,“ uvedl mluvčí.

Fabián zůstává v Moravskoslezském kraji. „Budou si s Dalem předávat funkci a i v příštím roce bude pracovat pro OKD jako poradce vzhledem k jeho neocenitelným zkušenostem a znalostem o firmě a černouhelném hornictví v kraji,“ uvedl Síbrt. OKD má přes 12 tisíc zaměstnanců a je největším soukromým zaměstnavatelem v Moravskoslezském kraji.