Firmy dostanou z EU přes stovku miliard, hlavně na technologický rozvoj

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Už letos bude možné přihlašovat první projekty na podporu českých firem. Vyčleněno má být do roku 2020 celkem 116 miliard korun bruselských dotací. Plyne to z návrhu nového operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost, jejž schválila vláda.

Evropské peníze mají přednostně putovat ke společnostem, které mají potenciál posunout technologickou hranici ve svém oboru. Dále jsou určeny pro rozvoj podnikání a inovací malých a středních firem nebo na investice do energeticky účinného, tedy nízkouhlíkového hospodářství. Cílem dotací je také přispět k usnadnění přístupu ke službám státu prostřednictvím vysokorychlostního internetového spojení.

Podpora konkrétně půjde z Evropského fondu pro regionální rozvoj. „Cílem nového operačního programu je dosažení konkurenceschopné a udržitelné ekonomiky založené na znalostech a inovacích,“ uvedl v předkládací zprávě rezort průmyslu a obchodu, pod nějž program spadá.

Návrh musí nyní po Sobotkově kabinetu schválit Evropská komise. Ministerstvo očekává, že vyjednávání skončí ve čtvrtém čtvrtletí, podmínky pro první žádosti o dotace budou podle jeho šéfa Jana Mládka (ČSSD) vyhlášeny nejpozději v prosinci.

Neziskovky státní podporu neztratí
Neziskové organizace si nebudou muset v příštích letech část peněz na evropské projekty obstarávat samy, jak původně navrhovalo ministerstvo financí. Na zajištění sociálních služeb, začleňování či vzdělávání by potřebné spolufinancování ve výši zpravidla patnácti procent rozpočtu daného projektu měl dál poskytovat stát. Souhlasila s tím vláda. V opačném případě by neziskovky zřejmě na bruselské dotace vůbec nedosáhly.

Vláda přijala rovněž návrh dalšího operačního programu Technická pomoc. Už minulý týden kývla na sedm dalších z devíti plánovaných programů pro čerpání evropských peněz. Například zemědělci, potravináři a lesníci se mohou těšit na 84 miliard.
A v rámci Programu podpor ve vinohradnictví dostanou přes 700 milionů i vinaři, aby jejich produkty byly konkurenceschopné na světových trzích.

Česko má v začínajícím programovém období 2014 až 2020 k dispozici zhruba 600 miliard korun. Nejvíce z toho půjde na rozvoj regionů, dopravní infrastruktury a právě na podporu podnikání. Návrhy musí vláda zaslat Evropské komisi do čtvrtka.