Firmy odmítají povinné úspory energií, ignorují nový předpis

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Tuzemské podniky nesplnily pravidla ministerstva průmyslu. Až pětasedmdesát procent z nich nemá takzvaný energetický audit, který si musely pořídit do konce roku. Ministerstvo teď dává firmám poslední šanci. Přestože na povinnost upozorňovalo od roku 2012, kontroloři do podniků začnou chodit až od června.

Povinnost mít energetický audit se týká velkých firem s více než 250 zaměstnanci. Odhadem ministerstva průmyslu je takových podniků v Česku dva tisíce. A podle auditorské společnosti Bureau Veritas se většina z nich nevydala ani alternativní cestou, tedy certifikací podle normy ISO. Pokuta, kterou může Státní energetická inspekce udělit, může přitom dosáhnout až pěti milionů korun.

Auditorská společnost sleduje, kolik firem si nechává podklady zpracovávat. Podle jejího ředitele Jakuba Kejvala se situace od začátku roku změnila k lepšímu. Přesto odhaduje, že ne všechny firmy ministerská pravidla splní. „V lednu byl nejvyšší čas, jak zákonné požadavky do poloviny roku stihnout,“ říká.

Nákladné audity

Energetický audit znamená, že si velké podniky vyberou státem schváleného auditora, který prohlédne kanceláře a provozy a stanoví seznam úsporných opatření. Česko má oproti evropskému průměru dvakrát vyšší energetickou náročnost a úspory to mají podle ministerstva průmyslu změnit. Nejsou ovšem zadarmo, firmy za audity zaplatí až stovky tisíc korun.

Energetická inspekce svůj ústupek odůvodňuje tím, že auditorů je málo a nestíhají firmy obcházet. „V první části letošního roku nebudeme zahajovat kontroly z vlastní iniciativy. Pokud však obdržíme podnět ke kontrole, budeme vyžadovat doložení plnění zákonných povinností. V případě, že jej firma nepředloží, ale prokáže alespoň započetí prací na tomto auditu, můžeme vzít tato zjištění při kontrole v potaz,“ říká ředitelka odboru kontroly Státní energetické inspekce Marcela Juračková.

Předpis se týká i firem, které pracují v pronajatých prostorech nebo těch, které mají svou pobočku v zahraničí. I její zaměstnance totiž musí do celkového počtu 250 zahrnout.