Fond Mid europa smí převzít Walmark, rozhodl Brusel

Léky, ilustrační foto

Léky, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Evropská komise schválila dohodu, která poskytne investičnímu fondu Mid Europa plnou kontrolu nad českou společností Walmark vyrábějící potravinové doplňky a vitaminy. Komise oznámila, že transakce nevyvolává žádné obavy ohledně dopadů na hospodářskou soutěž.

Fond Mid Europa již v roce 2012 získal ve firmě Walmark poloviční podíl. V loňském roce se dohodl na koupi zbývajících akcií od zakladatelů firmy, rodiny Walachových.

Walmark se zabývá výrobou a distribucí vitaminů, minerálů a doplňků stravy. Jedničkou je na českém, slovenském, rumunském, bulharském a maďarském trhu, silné postavení si udržuje také v Polsku a třech pobaltských zemích. K nejznámějším výrobkům patří přípravky Proenzi, Urinal, Spektrum nebo dětské vitaminy Marťánci. Skupina zaměstnává zhruba 800 lidí.

Loni Walmark koupil majoritní podíl ve společnosti Valosun, která je v Česku jedničkou na trhu probiotik. Předloni koupil od polské společnosti Novascon Pharmaceuticals řadu jejích přípravků Sinulan proti nachlazení a dýchacím potížím.