Fotovoltaika je v USA dál v kurzu, hlásí rekordní růst

Fotovoltaika, USA

Fotovoltaika, USA Zdroj: profimedia.cz

Americké společnosti loni instalovaly rekordní počet solárních panelů a vysoký růst se čeká i v letošním roce. Celkový výkon nových elektráren se loni proti předešlému roku zhruba zdvojnásobil. Celkem firmy investovaly do nových projektů 8,4 miliardy dolarů (158,4 miliardy korun).

Podle údajů společnosti GTM Research a Svazu odvětví solární energie (SEIA) byl loni výkon nových elektráren 1855 megawattů, v roce 2010 to bylo jen 887 megawattů. Loňská čísla učinila z USA čtvrtý největší trh solární energie za Německem, Itálií a Čínou.

Podíl USA na globálním trhu loni činil pouze sedm procent, pokud však bude poptávka dále růst a v Evropě naopak začne klesat, mohl by se podíl USA do roku 2016 zdvojnásobit. V letošním roce GTM a SEIA očekávají zvýšení kapacity nových panelů o 35 až 50 procent na 2500 až 2800 megawattů.

Zájem o výrobu energie ze slunce v USA přichází v době, kdy se výrobci potýkají se slabým ziskem, protože na trhu je nadbytek dodavatelů, což snižuje ziskové marže. Navzdory poklesu cen panelů však sektor stále závisí převážně na vládních subvencích.

V současnosti jsou ve Spojených státech ve výstavbě projekty s celkovou kapacitou 3000 megawattů. Další projekty s kapacitou 6000 megawattů jsou v počáteční fázi rozvoje.

Kapacita panelů instalovaných na domech se loni zvýšila o 11 procent na 297 megawattů. Kapacita panelů na nebytových budovách stoupla o 28 procent na 800 megawattů.