Francouzský Total plánuje dva obří petrochemické projekty v Texasu

Ilustrační

Ilustrační Zdroj: ctk

Ilustrační
Ilustrační
Ilustrační
Ilustrační
5
Fotogalerie

Francouzská energetická společnost Total plánuje v Texasu zprovoznit dva petrochemické projekty, které by se staly její největší investicí v tomto sektoru. Společný podnik s rakouským a kanadským partnerem má být založen letos. Total tak hodlá využít politiky současné americké administrativy, která je petrochemickému průmyslu nakloněna.

Společný podnik Totalu s rakouskou společností Borealis a kanadskou Nova Chemical chystá výstavbu dvou závodů na pobřeží USA v Mexickém zálivu. V prvním z nich se budou ze zemního plynu vyrábět chemikálie používané ve výrobě plastů a dalších materiálů.

Total do společného podniku vloží 1,7 miliardy dolarů (42 miliard korun). Na kalkulaci nákladů na další závod, který bude vyrábět polyetylen, všichni tři partneři nyní pracují, uvedl Bernard Pinatel z Totalu. Hodnota projektu se podle něj bude pohybovat v řádu několika miliard dolarů. Podíl Totalu na společném podniku bude činit 50 procent.

Pokud dostanou souhlas úřadů, zahájí podniky činnost v roce 2020 a vytvoří minimálně 1500 pracovních míst, uvedla agentura AP. Total nyní ve Spojených státech zaměstnává asi 6 tisíc lidí.