Fresenius se zajímá o zdravotnickou divizi Danone

Fresenius (ilustrační foto)

Fresenius (ilustrační foto) Zdroj: Fresenius.com

Německá zdravotnická skupina Fresenius a investiční fond Permira předložily společnou nabídku na převzetí divize zdravotnické výživy francouzského potravinářského koncernu Danone. Analytici odhadují hodnotu divize až na 4,5 miliardy dolarů (99,2 miliardy korun). Danone se ji snaží prodat už nějakou dobu, naráží ale na problémy.

Divize výživy určené ke zdravotnickým účelům vyrábí třeba produkty dětské výživy pro alergiky nebo výživu pro seniory či nemocné. Společnost Danone, která je největším výrobcem jogurtů na světě, jedná se zájemci o tuto divizi od března. Snahy o dokončení prodeje ale narazily na neshody kvůli ceně nebo na možné potíže ohledně ochrany hospodářské soutěže, napsal list The Wall Street Journal.

Nejnovější nabídka byla prý předložena tento týden a je zatím jedinou nabídkou na stole. Podle jednoho ze zdrojů mají případné další strany čas na formální vyjádření svého zájmu do začátku příštího týdne.

Analytici spekulují, že pokud by Danone divizi prodal, mohl by výtěžek z prodeje použít na financování případných větších transakcí, jimiž by mohl posílit své postavení v jiných segmentech, jako jsou třeba čerstvé potraviny nebo kojenecké mléko.