Gazprom díky rostoucím cenám plynu očekává rekordní tržby

Gazprom

Gazprom Zdroj: profimedia.cz

Síla Sibiře
Síla Sibiře
Síla Sibiře
Síla Sibiře
Síla Sibiře
14
Fotogalerie

Ruský plynárenský gigant Gazprom čeká v letošním roce díky rostoucím cenám plynu v Evropě rekordní tržby. Očištěný zisk má překonat 45 miliard dolarů (986,2 miliardy korun), uvedla firma v dnešním prohlášení.

Gazprom upozornil, že proti původnímu plánu se tržby z prodeje plynu zvýšily o téměř 30 procent. Díky tomu tržby firmy vzrostou na rekordní maxima.

V loňském roce zisk Gazpromu klesl o 89 procent na 135,3 miliardy rublů (41,8 miliardy korun). Na hospodaření měly negativní dopad nižší ceny a prodej, ale také obrovský růst nákladů a nepříznivý vývoj směnných kurzů. Tržby se snížily o 18 procent na 6,3 bilionu rublů.

Proč rostou ceny energií?

Video placeholde
• Videohub

Ceny zemního plynu letos vzrostly už o více než 800 procent. To s sebou nese obavy z inflace a také z toho, zda bude v zimě dost plynu k vytápění. V souvislosti s výrazným cenovým kolísáním se objevily dohady, že Rusko má na prudkém růstu cen plynu zájem, a chce tak urychlit schválení svého plynovodu Nord Stream 2, který je již hotový, čeká však ještě na potřebná povolení v Německu. Proti tomuto projektu se totiž stavějí Spojené státy i některé evropské země, podle nichž se tím v zásobování plynem jen zvýší závislost Evropy na Rusku. Moskva taková obvinění opakovaně odmítla.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí včetně České republiky. Na uspokojení poptávky po plynu v EU se Gazprom podílí více než třetinou. Kontrolu nad firmou má Kreml.