O spuštění plynovodu Nord Stream 2 chtějí kromě Poláků rozhodovat i Ukrajinci

Ruský plyn by se plynovodem Nord Stream 2 v případě dodržení všech formalit do Evropy s nejvyšší pravděpodobností nedostal dříve než na jaře.

Ruský plyn by se plynovodem Nord Stream 2 v případě dodržení všech formalit do Evropy s nejvyšší pravděpodobností nedostal dříve než na jaře. Zdroj: Reuters

První rameno Nord Streamu 2 bylo naplněno 177 miliony metrů krychlových technického plynu.
Schvalovací proces, který patrně potrvá měsíce,  by mohla navíc zkomplikovat žádost ukrajinského Naftogazu, jenž se chce certifikace účastnit.
Schvalovací proces, který patrně potrvá měsíce,  by mohla navíc zkomplikovat žádost ukrajinského Naftogazu, jenž se chce certifikace účastnit.
Podmořský plynovod Nord Stream 2
Podmořský plynovod Nord Stream 2
7
Fotogalerie

Ruská společnost Gazprom v pondělí oznámila, že první rameno plynovodu Nord Stream 2 je naplněno technickým plynem a je tudíž připraveno k přepravě. V době vysokých cen suroviny však stále není jasné, kdy potrubí získá povolení k provozu. Do certifikačního procesu chce nově mluvit také ukrajinská státní společnost Naftogaz. Gazprom zatím nejeví ochotu posílat do Evropy více plynu současnými trasami.

První rameno Nord Streamu 2 bylo naplněno 177 miliony metrů krychlových technického plynu. „Tlak je dostatečný k zahájení přepravy,“ konstatovala ve Švýcarsku sídlící společnost Nord Stream 2 AG, která plynovod provozuje. Schvalovací proces, který patrně potrvá měsíce, by mohla navíc zkomplikovat žádost ukrajinského Naftogazu, jenž se chce certifikace účastnit.    

„Naftogaz jakožto národní společnost, která bojuje za ukrajinskou energetickou bezpečnost a hájí národní zájmy, požádal, aby se mohl podílet na certifikačním procesu provozovatele Nord Streamu 2 u německého regulátora. Zastáváme stanovisko, že Nord Stream 2 nemůže certifikaci získat, jelikož není plně v souladu s legislativou Evropské unie,“ uvedla energetická společnost podle ukrajinské stanice 112. Unijní pravidla mimo jiné předepisují, že vlastníkem potrubí musí být někdo jiný než dodavatel suroviny, která se produktovodem přepravuje.

Kyjev podle šéfa Naftogazu Jurije Vitrenka už během summitu Ukrajina–EU projevil zájem stát se součástí schvalovacího procesu, jelikož je zainteresovanou stranou. Ukrajina si dlouhodobě stěžuje, že Nord Stream 2 obejde její potrubí, a tak ji připraví o tranzitní poplatky a zhorší její energetickou bezpečnost.

Co je kotlíková dotace a jak ji získat?

Video placeholde
• Videohub

Není jasné, jak se Německo k žádosti postaví. Koncem září však získala možnost podílet se na certifikaci polská ropná a plynová společnost PGNiG, která patří k odpůrcům projektu z podobných důvodů jako Naftogaz. Ruská média v této souvislosti psala, že polská firma nebude mít právo vetovat jakékoli rozhodnutí. Je však pravděpodobné, že Poláci budou trvat na tom, aby schvalovací proces pokračoval standardně a nebyl v době energetické krize urychlen, jak spekulují některá média.

Ruský plyn by se v případě dodržení všech formalit do Evropy s nejvyšší pravděpodobností nedostal dříve než na jaře. Německý regulátor má totiž na své doporučení čas do začátku ledna. Pak je na řadě Evropská komise, která bude mít dvouměsíční lhůtu. Pokud nastanou nějaké komplikace, může se schvalovací proces táhnout ještě déle.

Ruský prezident Vladimir Putin sliboval, že Moskva pomůže stabilizovat situaci na trhu s plynem v době, kdy se evropské země snaží plnit zásobníky před zimou a cena plynu je tak velmi vysoko. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že Gazprom do Evropy dodá více suroviny. Pondělní aukční výsledky ukázaly, že si na listopad nezajistil dodatečné tranzitní kapacity ani přes Bělorusko a Polsko plynovodem Jamal, ani přes Ukrajinu.

Motivy Ruska nejsou jasné. Země stále opakuje, že si musí před chladnými měsíci zajistit vlastní zásoby. Zvýšení přepravy přes Ukrajinu podle něj brání i špatný stav tamního potrubí. Kreml se tak však podle některých názorů snaží urychlit spuštění Nord Streamu 2. Gazprom to popírá, i když spuštění plynovodu označuje za nejlepší cestu k uklidnění současné situace.

Nejistota před zimou může každopádně vést k dalším cenovým bouřím na trhu s plynem. „Dokončování procedur kolem Nord Streamu 2 spolu s tím, že si Gazprom nerezervuje význačnější přepravní kapacity na jiných trasách, vysílá do Evropy silný signál – Rusové jsou připraveni dodat více plynu pod podmínkou, že Nord Stream 2 bude spuštěn,“ řekla CNBC Kateryna Filippenková z poradenské společnosti Wood Mackenzie.