Už ani biomasa není dost zelená. Enel, NextEra či Drax musely zmizet z indexu čisté energie

Elektrárna Drax Group prošla částečnou přestavbou ze spalování uhlí na využití biomasy.

Elektrárna Drax Group prošla částečnou přestavbou ze spalování uhlí na využití biomasy. Zdroj: Profimedia

Elektrárny spalující biomasu se už nepovažují za uhlíkově neutrální.
Elektrárny spalující biomasu se už nepovažují za uhlíkově neutrální.
Biomasa, „nečisté“ palivo
NextEra Eenergy
Logo společnosti Enel
6
Fotogalerie

Patnáct společností zapojených do rozvoje obnovitelných zdrojů energie bylo v důsledku zpřísňování pravidel vyřazeno z indexu S&P Global Clean Energy. Týká se to i velkých hráčů, jakými jsou italský Enel, britská skupina Drax nebo americká NextEra Energy.

Index zahrnuje firmy, které se co nejméně spoléhají na fosilní paliva. Současný vývoj nasvědčuje, že do kategorie problematických se už dostávají i zdroje dosud považované za zelené a podporované z veřejných prostředků. Firmy byly podle agentury  Bloomberg vyřazeny po konzultacích o zvýšení diverzifikace indexu a jeho transparentnosti, snaze ještě snížit uhlíkovou stopu indexu a sladit jeho metodiku s tržními trendy a s normami udržitelného investování.  

Skupina Drax z indexu zřejmě vypadla vzhledem k obavám o udržitelnost její velké elektrárny na biomasu v North Yorkshire. Firma dříve byla jedním z největších producentů elektřiny z uhlí v Evropě, jen loni ale podle listu The Guardian dostala 800 milionů liber, zhruba 24,2 miliardy korun, na dotacích a daňových úlevách v souvislosti s přechodem na biomasu. Další miliardy podpory očekává.  

Největší světoví znečišťovatelé a jejich emisní cíle

Video placeholde
• Videohub

Drax tvrdí, že spalování dřevěných pelet v zařízení zachytávajícím emise je nejen neutrální, ale dokonce uhlíkově negativní. Investiční banka Jefferies však nedávno klientům sdělila, že energie z biomasy zřejmě nemá z hlediska řešení problematiky změny klimatu žádný pozitivní dopad. „Tvrdíme, že produkce bioenergie téměř ve všech případech není uhlíkově neutrální,“ uvedl Luke Sussam z Jefferies.

Britská energetická společnost navíc nedávno uvedla, že by v souvislosti s energetickou krizí v zemi mohla odložit vyřazení uhelných provozů plánované na příští rok.

Stejně jako Drax Group dopadla francouzská společnost Albioma rovněž zaměřená na biomasu. Sedm z vyškrtnutým firem je amerických včetně solárního a větrného gigantu NextEra. Očekává se přitom, že společnost bude jedním z největších příjemců podpory v rámci plánu prezidenta Joea Bidena na přechod k čisté energii.