Gazprom se dohodl čínskou CNPC na dodávky plynu v rublech a jüanech

Logo čínské energetické firmy China National Petroleum Corporation

Logo čínské energetické firmy China National Petroleum Corporation Zdroj: Reuters

Gazprom
Gazprom
3
Fotogalerie

Ruská plynárenská společnost Gazprom podepsala s čínskou energetickou firmou China National Petroleum Corporation (CNPC) smlouvu, podle které se budou dodávky ruského plynu do Číny prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře hradit v ruských rublech a čínských jüanech místo v amerických dolarech. Informovala o tom agentura Reuters. Podle šéfa Gazpromu Alexeje Millera je tato změna výhodná pro obě strany.

Miller a šéf CNPC Taj Chou-liang spolu dnes prostřednictvím videokonference jednali v rámci ekonomického fóra ve Vladivostoku, uvedla agentura Interfax. „Během setkání byly podepsány dodatky k dlouhodobé smlouvě o nákupu a prodeji plynu východní trasou. Zejména byl stanoven přechod na platby za dodávky ruského plynu do Číny v národních měnách obou zemí - rublech a jüanech,“ uvedl Gazprom, který začal plyn do Číny prostřednictvím plynovodu Síla Sibiře dodávat koncem roku 2019.

Dohoda je součástí snahy Ruska o snížení závislosti na dolaru, euru a dalších tvrdých měnách v bankovním systému a mezinárodním obchodě. Podle agentury AFP je dohoda rovněž dalším signálem sbližování Ruska a Číny v době, kdy mají obě země napjaté vztahy se Západem.

Epicentrum: Hejtmani o energetické krizi i vládním řešení. Budou ohroženy nemocnice a školy?

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

„Nový platební mechanismus představuje oboustranně výhodné, včasné, spolehlivé a praktické řešení. Věřím, že zjednoduší kalkulace, stane se vynikajícím příkladem pro ostatní společnosti a poskytne další impuls pro rozvoj našich ekonomik,“ uvedl Miller.

Ruský prezident Vladimir Putin koncem března podepsal dekret, podle kterého odběratelé z takzvaných znepřátelených zemí musejí za ruský plyn platit v rublech. Zahraniční odběratelé mají podle dekretu peníze na ruble směňovat pomocí účtů v ruské bance. Některým zemím a podnikům, které na tyto podmínky nepřistoupily, Rusko dodávky zastavilo.