Gazprom vyhrožuje: Když dodáte plyn Ukrajině, odstřihneme vás

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom dnes pohrozil, že by mohl omezit nebo zastavit dodávky plynu těm evropským firmám, které zpětně dodávají ruský plyn na Ukrajinu. Řekl to šéf podniku Alexej Miller. Varování se může týkat například společností OMV či RWE.

Gazprom v polovině června přerušil dodávky plynu na Ukrajinu, protože Kyjev do stanoveného data nezaplatil dluh za odběr; firma nyní požaduje, aby Ukrajina platila za dodávky předem.

Zpětné toky by měly snížit závislost Ukrajiny na dovozu plynu z Ruska. Na zpětných dodávkách plynu na Ukrajinu se letos pod vlivem rusko-ukrajinské krize dohodlo s Kyjevem Slovensko. Varování šéfa Gazpromu se tak může týkat zejména Slovenska, kde společnosti Eustream plánuje do konce letošního roku spustit dodávky plynu pro Kyjev. „Eustream je jen přepravce. Tohle téma se týká zejména obchodníků,“ upřesnil pro E15.cz mluvčí Eustream Vahram Chuguryan.

Problém pro OMV a RWE

Obavy by mohli mít také Němci a Rakušané. O obchod se zpětným tokem plynu na Ukrajinu se totiž podle médií zajímají společnosti OMV a RWE.

Gazprom rovněž začal naplňovat své plynové zásobníky v Evropě, aby se připravil na možné výpadky tranzitu přes Ukrajinu, řekl Miller. „Myslím, že do nich můžeme napumpovat přes pět miliard krychlových metrů,“ uvedl šéf podniku po jeho výroční valné hromadě. Dodal, že Gazprom už do zásobníků načerpal kolem 2,6 miliardy kubíků. Gazprom do Evropy vyváží ročně kolem 160 miliard kubíků plynu, což představuje asi třetinu evropské spotřeby.