GE a Textron vyvíjejí nové letadlo, motor by se mohl vyrábět v Česku

Kompletní motor H80

Kompletní motor H80 Zdroj: GE Aviation

Americká společnost GE Aviation navázala spolupráci se společností Textron Aviation při výrobě nového turbovrtulového letadla a leteckého motoru pro širší trh. GE Aviation, která je divizí General Electric, hodlá do projektu investovat až jednu miliardu dolarů. Z toho 400 milionů dolarů vloží do výrobního střediska v Evropě. Je přitom možné, že toto centrum vznikne v Česku.

Spolupráce GE s divizí Textronu má mít za výsledek zbrusu nové jednomotorové turbovrtulové letadlo pro až 12 pasažérů. Novým turbovrtulovým motorem pak firma chce konkurovat hojně využívanému turbovrtulovému motoru od výrobce leteckých motorů Pratt & Whitney, známému jako PT6. Ten 50 let dominuje malému trhu s těmito motory.

Jak už dříve uvedly Hospodářské noviny, závod pro výrobu nového motoru by mohl vzniknout v Česku. „GE ještě konkrétní lokalitu nevybralo, ale Česko patří mezi favority,“ uvedl nyní pro E15.cz mluvčí GE Aviation Matthew Benvie. „Předpokládáme, že rozhodnutí padne v prvním čtvrtletí roku 2016,“ dodal.

GE Aviation svou cestu na rychle rostoucí trh menších turbovrtulových motorů zahájila v roce 2008 převzetím českého výrobce leteckých motorů Walter Engines (dříve Motorlet). Před čtyřmi lety pak začala jednat s výrobci letadel.

Americký výrobce už v Česku vyrábí menšího konkurenta motorů PT6, jednotku H80 odvozenou od motorů Walter. Firma doufá, že kolem roku 2020 jí z prodeje motorů budou plynout tržby ve výši až jedné miliardy dolarů ročně. „Naším plánem je vytvořit rodinu motorů, jako se to podařilo Prattu,“ uvedl viceprezident obchodní divize GE Aviation Brad Mottier.

Největším uživatelem malých turbovrtulových motorů je Textron, který vyrábí letouny Cessna nebo vrtulníky Bell. Agentura Bloomberg napsala, že nejnovějším motorem od GE bude osazeno nové, do této chvíle neavizované letadlo od Textronu.