Gumárny miliardářům Němcovi se Šlemrem rekordně vydělávají

V holdingu ČGS se nejvíce dařilo segmentu pneumatik pro stavební stroje a výrobě dílů pro automobilový průmysl. Celkové tržby skupiny se loni přiblížily sedmnácti miliardám

V holdingu ČGS se nejvíce dařilo segmentu pneumatik pro stavební stroje a výrobě dílů pro automobilový průmysl. Celkové tržby skupiny se loni přiblížily sedmnácti miliardám Zdroj: ctk

Výroba gumárenských produktů všeho druhu nenesla továrníkům Tomášovi Němcovi a Oldřichovi Šlemrovi nikdy tolik jako v současnosti. Za minulý rok jejich holding ČGS zahrnující mimo jiné výrobce pneumatik Mitas nebo východočeskou Rubenu vydělal v čistém 2,1 miliardy korun. Meziročně je to nárůst téměř o čtvrtinu.

Tržby skupiny zaměstnávající přes šest tisíc lidí se zvýšily na 16,8 miliardy korun. „Nejvíce se daří segmentu pneumatik pro stavební stroje, dílům pro automobilový průmysl, segmentu pryžových ofsetových potahů a segmentu hradicích jezů,“ řekla deníku E15 členka představenstva ČGS Věra Bechyňová.

Skupina loni mimo jiné investovala do vybudování nového logistického centra v Srbsku, které v první etapě stálo 1,6 milionu eur. „Dále jsme rozhodli o investici převyšující 5,5 milionu eur, a to pro rozšíření výroby tiskařských povlaků, a o částce necelých dvou milionů eur směřující do navýšení výrobních kapacit sortimentu veloplášťů,“ uvedla ve výroční zprávě firma.

Díky dobrému odbytu očekává holding letos další růst tržeb na 17,1 miliardy korun. V případě čistého zisku odhaduje výsledek na 1,9 miliardy. Růst firmy na trhu přiškrtily politické a ekonomické turbulence v Rusku. Východní trhy se loni na tržbách skupiny podílely z 22 procent.

Zahraniční mise

Gumárenští magnáti již úspěšně expandovali také do zahraničí. Mitas kromě Česka vyrábí pneumatiky rovněž v Srbsku a v USA. Rubena má závod také v Mexiku. Před třemi lety holding koupil slovinského výrobce motocyklových pneumatik Savatech.

ČGS vznikl na základech původního holdingu Barum. Majitelé koncernu postupně přikupovali další firmy. Další akvizice prý zatím na obzoru nejsou. „Plánujeme organický růst a investice do prodejní sítě,“ sdělila Bechyňová z představenstva koncernu.

Vedle gumárenství mají vlastníci koncernu ČGS ještě další aktivity. Tomáš Němec je známý zálibou v byznysu kolem lyžování. Podíly ve společnostech Snowhill a Melida sice již prodal, minulý rok však se společníky převzal prodejce sportovních potřeb Sport Koncept, kterého sloučil s podobnou firmou Level. Oldřich Šlemr se zase pro změnu pustil do budování své soukromé galerie v Praze na Malé Straně.