Hamé chce prorazit v rovníkové Africe

Hamé

Hamé Zdroj: E15

Jeden z největších výrobců potravin v tuzemsku, společnost Hamé, zaměřil svůj zrak na trh, kam se čeští potravináři dívají jen zřídka. Ještě letos by firma chtěla začít dodávat konzervovaná chlazená jídla či masové konzervy na rozvíjející se trhy zemí rovníkové Afriky.

„Když se podíváte na ekonomické výsledky zemí ve střední Africe, například Konga či Nigérie, tak vykazují momentálně největší nárůsty HDP a koupěschopnosti obyvatelstva. Samozřejmě jsou to stále země chudé, ale možná proto jsou pro nás zajímavé v poptávce po potravinách, které vyrábíme. Navíc jsou tam aglomerace velkého počtu obyvatel,“ řekl deníku E15 generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Hamé nyní mapuje trh a další podmínky v afrických zemích, cestu si chce razit i prezentací na některém z potravinářských veletrhů v zahraničí. Firma rovněž shání seriózního partnera – distribuční firmu, přes kterou by se dostala do tamních obchodních sítí.

Hledání nových zahraničních trhů je odpovědí na trend z posledních let, kdy Hamé klesají tržby v Česku a stoupají v cizině.

Již druhým rokem po sobě více než polovina z téměř šestimiliardových tržeb firmy připadá právě na zahraničí. Hamé vyváží zhruba do 40 zemí, loni se poprvé objevilo například v Kazachstánu. Hlavním odbytištěm ale stále zůstává Rusko, které se na tržbách Hamé v zahraničí podílí asi desetinou.

Hamé proto přemýšlí o změnách v portfoliu svých sedmi tuzemských a dvou zahraničních závodů. „Pokud se bavíme v horizontu třeba pěti let, tak ano - zaměření závodů se musí měnit, zejména u těch, kde dochází k určitému poklesu produkce. Musíme proto přijít s něčím novým,“ řekl Štrupl.

Export tuzemských potravinářských firem do zemí rovníkové Afriky je v posledních letech mizivý. Do Konga nebo Nigérie míří podle údajů Českého statistického úřadu potravinářské zboží v řádech milionů korun ročně. Nejvíce se z Česka do těchto zemí vyváží vajíčka.

Podle Jany Bábíkové, ředitelky proexportního projektu Žijeme v zahraničí.cz organizovaného Asociací exportérů, čeští vývozci skutečně rovníkovou Afriku příliš nevyhledávají. „Export do těchto destinací ale není nemožný. K obchodnímu jednání s potenciálními partnery je však nezbytný spolehlivý místní partner, který českou firmu upozorní na rizika a specifika,“ řekla deníku E15 Bábíková.

Čtěte rozhovor s generálním ředitelem Hamé, který vyjde příští týden.