Hamé expanduje na východ, v Rumunsku kupuje distribuční firmu

Budova mařatické provozovny holdingu Hamé

Budova mařatické provozovny holdingu Hamé Zdroj: Turek Tomas/Euro

Zahraniční tržby jednoho z největších tuzemských výrobců potravin, společnosti Hamé, již několik let mírně převažují nad těmi tuzemskými. A do budoucna se to jen tak nezmění, neboť firma dál expanduje. Nyní za několik desítek milionů korun koupila rumunského distributora La Grande Famiglia.

„Jedná se o převzetí části trhu a zalistovaných pozic v řetězcích,“ uvedl generální ředitel firmy Martin Štrupl k důvodům akvizice.

La Grande Famiglia je tradiční rumunská značka zabývající se distribucí mořských plodů, hořčice, džemů, rajčat a obchodem s nimi. Roční obrat firmy dosahuje čtyř milionů eur (asi 111 milionů korun). Jakou přesnou částku za novou posilu Hamé vydalo, Štrupl neuvedl. „Konkrétní cenu nemůžeme říct. Prodejní cena ale byla hluboko pod roční tržbou firmy,“ uvedl pouze.

Rumunský trh je pro Hamé perspektivní, vždyť jen v pololetí stouply tamní tržby o devatenáct procent. I to přispělo k tomu, že celkové pololetní tržby skupiny stouply o sedm procent na 2,55 miliardy korun.

Martin ŠtruplMartin Štrupl | E15 Anna VackovaŠéf Hamé Martin Štrupl (foto: E15)

Do konce roku pak chce Hamé dokončit jednání o akvizici výrobní firmy na Slovensku. O kterou firmu se jedná a co konkrétně vyrábí, je podle šéfa Hamé zatím předčasné uvádět.

Důvodem této akvizice je podle Štrupla snaha posílit postavení na Slovensku a to, aby firma získala status slovenského výrobce. „Je to pro nás zcela nová kategorie potravin, něco, co Hamé dosud nevyrábí,“ dodal ředitel.