Hamé loni zopakovala provozní zisk – 550 milionů korun

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: wikimedia

Jeden z hlavních tuzemských producentů potravin, společnost Hamé, loni zaznamenal nárůst tržeb o deset procent na 5,8 miliardy korun, hrubý provozní zisk ale podle neauditovaných výsledků zůstal zhruba na 550 milionech korun. Odpovídá to plánu pro loňský rok.

„Pozitivní vliv měl nárůst tržeb. Naopak negativně se projevily historicky nejvyšší ceny surovin a základních komodit, jako jsou maso, cukr a další, a to bohužel napříč všemi kontinenty a ve všech druzích komodit,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel Hamé Martin Štrupl.

Tržby Hamé loni stouply na všech zahraničních trzích ve čtyřech desítkách zemí, kam Hamé vyváží. Naopak v Česku tržby klesly, což se projevilo i na stagnaci hrubého provozního zisku. „Také jsme se rozhodli, že navíc určitou část prostředků utratíme v marketingu a dalších rozvojových růstových záležitostech. Dali jsme proto loni více peněz do vzdělávání, rozvoje lidských zdrojů, do vývoje receptur a nových produktů,“ podotkl Štrupl.

Plán pro letošní rok spočívá v nárůstu tržeb o pět až deset procent. Tržby by tak překročily šest miliard korun. Hrubý provozní zisk by se proti loňsku měnit neměl. „Chceme podporovat prorůstové aktivity, ať už jsou to investiční věci, marketing, rozvoj nových produktů nebo lidské zdroje. A, bohužel, máme stále nepříznivou nákladovou strukturu z hlediska zemědělských komodit,“ dodal Štrupl.

Martin Štrupl: Potraviny musejí být od konkrétního výrobce. Zaštítit se vlajkou nestačí