Hamé se v Rusku opět soudí kvůli logu

Hamé

Hamé Zdroj: Hame

Potravinářská firma Hamé sice loni v listopadu vyhrála v Rusku vleklou při s místní firmou Ruzkom, která napodobovala na paštikách značku Hamé, spor však ani poté neskončil. Společnost, která měla podle rozhodnutí tamního soudu zaplatit Hamé odškodnění ve výši 4,3 milionu rublů (zhruba 2,6 milionu korun) za parazitování a poškození značky Hamé, totiž posléze zkrachovala. A to bez toho, že by se český výrobce paštik a dalších masových či zeleninových výrobků dočkal výplaty peněz.

„Spor jsme sice vyhráli, nicméně přiřčené peníze nemáme. Nyní se proto snažíme novým právním aktem vymoci, aby za zkrachovalou společnost, která nám měla zaplatit, zaplatila její mateřská firma,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 generální ředitel Hamé Martin Štrupl. Nový soudní spor podle něj zatím neskončil, nicméně první instanci již Hamé vyhrálo.

Soud s Ruzkomem trval zhruba dva roky. Firma používala na paštikách nápis Naše, který psán azbukou a při téměř totožné grafické úpravě byl téměř identický jako na paštikách Hamé. Soud první instance sice Hamé prohrálo, ale moskevský odvolací soud dal nakonec českému výrobci potravin za pravdu.

Rusko je přitom pro Hamé jeden z tradičních a hlavních zahraničních trhů. Hamé tam má dceřinou společnost i jeden ze dvou zahraničních výrobních závodů, a to v blízkosti města Vladimir zhruba 200 kilometrů od Moskvy.

Letos v pololetí stouply tržby Hamé Foods meziročně o 18 procent na 351 milionů rublů. Za celý loňský rok přitom tržby Hamé v Rusku klesly. Za obratem podle Štrupla stojí obměněný obchodní tým Hamé v Rusku.
Rozhovor s Martinem Štruplem čtěte v pondělní E15