Hanoj chce zlepšit podmínky pro české investory, řekl vietnamský premiér před návštěvou Zemana

Do Vietnamu se nejen dováží český zlatavý mok, ale i na místě vyrábí. Česká desítka a dvanáctka se musela ale přizpůsobit tamním podmínkám a vyrábí se tak lehčí šestka.

Do Vietnamu se nejen dováží český zlatavý mok, ale i na místě vyrábí. Česká desítka a dvanáctka se musela ale přizpůsobit tamním podmínkám a vyrábí se tak lehčí šestka. Zdroj: Profit

Z druhů běžných u nás se ve Vietnamu chová třeba kapr nebo amur, v nižších oblastech tilapie
Phu Quoc, Vietnam (ilustrační foto)
Vietnam
Rýžové terasy v Mu Cang Chai, Vietnam
Zátoka Ha Long, Vietnam
6
Fotogalerie

Vietnam je připraven vytvořit ty nejlepší podmínky pro české investory, kteří projeví zájem sondovat trh a investovat ve Vietnamu. Prohlásil to vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc při pátečním setkání s novým českým velvyslancem Vítězslavem Greplem v Hanoji. Schůzka se uskutečnila několik dní před návštěvou českého prezidenta Miloše Zemana ve Vietnamu.

Vietnamský premiér při setkání s českým ambasadorem vyjádřil přání, aby se obě země snažily zintenzívnit spolupráci ve sférách ekonomiky, obchodu a investic. Poukázal na to, že vzájemná obchodní bilance neodpovídá potenciálu obou zemí.

Nguyen Xuan Phuc zároveň požádal Českou republiku, aby podporovala a prosazovala komplexní partnerství a spolupráci mezi Vietnamem a Evropskou unií a brzký podpis dohody o volném obchodu mezi Vietnamem a EU. Poděkoval také České republice za to, že jako jediná země v Evropě uznává vietnamskou komunitu za etnickou menšinu ve své zemi. Chtěl by také, aby ČR přijímala z Vietnamu více kvalifikovaných pracovníků.

Zeman odletí na státní návštěvu Vietnamu v pondělí. S prezidentem Tran Dai Quangem bude jednat například o zrušení víz pro české turisty, o obchodních záležitostech, o přímém leteckém spojení nebo o problematických českých investicích. Do Vietnamu a následně pak do Kazachstánu ho doprovodí početná podnikatelská mise Svazu průmyslu a obchodu ČR.