Hartmann–Rico chce mít továrnu v Rusku

Nemocnice

Nemocnice Zdroj: E15

Výrobce zdravotnických potřeb Hartmann–Rico plánuje otevření nové továrny u Moskvy. Poblíž ruské metropole chce vyrábět pomůcky pomáhající například pacientům s inkontinencí. Rozšíření výroby do Ruska bude řídit z Česka ředitel firmy pro střední a východní Evropu L’ubomír Páleník.

„Děláme to kvůli velkému ruskému trhu a šetření logistických nákladů,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 regionální šéf firmy.

Výroba inkontinenčních a absorpčních pomůcek je podle Páleníka silně automatizovaná záležitost, náklady na pracovní sílu se podílejí na ceně výrobků jen ze čtyř procent. „Avšak logistické náklady na přepravu zboží ze západní Evropy do Moskvy se podílejí na ceně zhruba z deseti procent,“ dodal manažer.

Produkce závodu bude určená jen pro ruský trh, takže se nedotkne českých závodů Hartmannu ve Veverské Bítýšce, Havlíčkově Brodě a Chvalkovicích na Náchodsku.

Na začátku zaměstná Hartmann v Moskvě stovku lidí, kteří budou pracovat na čtyřech výrobních linkách. „Vytváříme si tam půdu pro možný budoucí růst,“ uvedl Páleník.

Dovozy do Ruska však nová továrna zcela neodstraní. Na ruský trh budou stále proudit výrobky Hartmannu například z německých, švýcarských, ale i z českých továren.

„Na ruském trhu rosteme dvouciferným tempem už několik let. Když jsem asi před šesti lety převzal zodpovědnost za Rusko, měli jsme tam obrat asi šest milionů eur, loni to už bylo 85 milionů eur,“ uvedl Páleník.
Německá skupina loni vydělala 74 milionů eur, zhruba 1,9 miliardy korun. Celkové tržby činily 1,7 miliardy eur. V samotném Česku dosáhla zisku 187 milionů korun při tržbách zhruba 3,3 miliardy korun.