Heineken se stěhuje ze Skotska do Polska

Heineken

Heineken Zdroj: ctk

Nizozemský pivovarnický koncern Heineken přesouvá téměř stovku pracovních míst ze Skotska do Polska. Plán, který je součástí firemní optimalizace, počítá s propuštěním zaměstnanců finančních oddělení v Edinburghu a Livingstonu.

Prvních 55 zaměstnanců ztratí práci v dubnu 2014, dalších 40 má být propuštěno do poloviny roku 2015, píše deník Edinburgh Evening News. Jejich pracovní pozice se přesunou do Krakova, kde nizozemský pivovar již před rokem zřídil své globální finanční ústředí.

Deník se odvolává na pracovníky edinburské větve koncernu. Stěžují si také na to, že někteří z nich jsou na jednom místě zaměstnáni 40 let a začínali tak v dobách, kdy firma ještě působila pod jmény Scottish a Newcastle.

Podle jejich zkušeností by měli polští kolegové v příštím roce přijet do Skotska, aby se zapracovali. Jiné hlasy uvádějí, že už se tak děje.

Krakovské centrum
V říjnu 2011 si koncern vybral jihopolské město za sídlo pro své centrum sdílených služeb. První zaměstnance nabral v únoru loňského roku. Heineken Global Shared Services centre (HGSS) je součástí organizace Heineken Global business Services. Na starosti má finanční transakce v Evropě. Společnost očekává, že Krakov časem zaměstná několik set lidí.

Mluvčí britského Heinekenu přislíbil „vliv těchto změn“ konzultovat s dotčenými. Koncern se bude snažit do budoucna zohlednit jejich preference, „co se týče přemístění, přeložení a dřívějšího odchodu do penze“. Teprve když tato snaha selže, přijde v dubnu na řadu propouštění. Do té doby ale podle jeho slov skotská oddělení „pojedou jako dosud“.

Deník cituje mluvčího edinburské městské rady, zástupce Zelených Gavina Corbetta, podle nějž není nikdy vhodný čas na propouštění, ale pár týdnů před Vánoci je to vůbec nejhorší. Doufá, že Heineken bude spolupracovat s místními úřady, aby společně našly jiné pracovní příležitosti či další možnosti uplatnění.