Honeywell stáhl nabídku na převzetí United Technologies, konkurent neměl zájem

Honeywell v Brně.

Honeywell v Brně. Zdroj: Jan Sedlak

Americký průmyslový konglomerát Honeywell International stáhl nabídku na převzetí konkurenční společnosti United Technologies, kterou chtěl získat za 90,7 miliardy dolarů (téměř 2,3 bilionu korun). Své rozhodnutí firma zdůvodnila neochotou vedení společnosti United Technologies jednat o spojení podniků.

United Technologies minulý týden nabídku Honeywellu odmítla, zejména kvůli obavám z negativního postoje regulačních úřadů. Dodala, že snaha o spojení podniků by byla nezodpovědná vůči akcionářům.

United Technologies se domnívá, že regulátoři by transakci zamítli. Pokud by se přeci jen podařilo úřady přimět k souhlasu, pak by podle firmy nad přínosy fúze převážily negativní důsledky spojené se stanovenými podmínkami regulátorů.

Oba podniky jsou významnými dodavateli pro letecký a kosmický průmysl a jejich spojením by vznikla jedna z největších firem ve Spojených státech s ročními tržbami téměř 100 miliard dolarů. Honeywell nicméně zopakoval, že podle jeho názoru by postoj regulátorů nepředstavoval „važnou překážku“ pro uskutečnění transakce.