Hotovost NWR se tenčí, uzavření dolu Paskov bude drahé

NWR

NWR Zdroj: newworldresources.eu

Těžaři NWR se potvrdilo, že na uhelná aktiva se v krušných dobách fronta nečeká. Důl Paskov dceřiné OKD je oficiálně neprodejný a čeká jej uzavření. Rozhodnutí přináší nový rébus pro stratégy v oblasti řízení hotovosti.

Paskov je největší z aktiv nabízených NWR k prodeji a měl se stát účinnou náplastí na hotovostní krvácení domácího těžaře během krize na uhelném trhu. Nejenže NWR přijde o zhruba stovku milionů eur, které mohl prodej Paskova vynést, ale navíc zaplatí účet za jeho uzavření.

Uzavírání dolu velikosti Paskova podle zdrojů E15 může přijít na 800 milionů až 1,3 miliardy korun a celý proces může trvat i déle než rok. Za příklad může posloužit uzavření dolu Dukla, o němž bylo rozhodnuto v roce 2006. Zavření jeho bran stálo více než 500 milionů a trvalo kolem dvou let. Dukla zmizela z důlní mapy jednou provždy, podobný osud čeká možná i Paskov. „Domnívám se, že důl by byl za současných podmínek uzavřen trvale,“ uvádí Petr Bártek z České spořitelny.

NWRNWR

Paskov jakožto důl na uhlí i hotovost padl, led pod financemi NWR je tak zase o poznání tenčí. V závěru prvního kvartálu měl těžař na účtech bezmála pět miliard. Druhé čtvrtletí mohlo NWR podle odborníků připravit zhruba o miliardu hotovosti, vykrvácení pak může přinést kvartál nadcházející. „Ceny koksovatelného uhlí a koksu zřejmě oproti druhému čtvrtletí o 15 procent propadnou,“ uvádí Tomáš Sýkora z Patria Direct. Společnost by si tak do konce září mohla z pokladny odečíst i další dvě miliardy. O klidu a míru v závěru roku tedy nemůže být řeč: „Očekávám, že hotovost by měla NWR vystačit do konce tohoto roku,“ doplňuje Sýkora.

Rána do slabin NWR může přijít i ze strany věřitelů. Podle zdrojů deníku E15 jedná těžař momentálně o dalším uvolnění parametrů úvěru od Export Credit Agency. Jde o dvě miliardy, které by věřitelé v případě neplnění podmínek úvěru mohli chtít okamžitě zpět. Chléb se bude lámat koncem roku. Pokud se nové peníze pro NWR nenajdou ani mezi obyvateli šumavské Modravy, děj se vůle svatého Prokopa, patrona českých horníků.