Husqvarna rozšíří výrobu, ve Vrbně začne montovat robotické sekačky

Robotická sekačka Husqvarna

Robotická sekačka Husqvarna Zdroj: Husqvarna

Světový výrobce motorového nářadí pro zahrady, parky a lesy Husqvarna Group se chystá rozšířit svou výrobu ve Vrbně pod Pradědem na Bruntálsku. Firma tam vybuduje halu na výrobu robotických zahradních sekaček, investice do haly a strojů přesáhne 50 milionů korun. Výroba by měla začít na konci příštího roku, práci díky ní najde sto lidí.

„Lidé už ustoupili od traktorů, nikomu se nechce sednout za traktor, natož chodit za normální sekačkou. Teď je obrovský boom robotických sekaček, které se samy pohybují po zahradě, a náš závod v Anglii nestíhá,“ řekl jednatel společnosti Husqvarna Manufacturing CZ Svatopluk Máj. O rozšíření výroby ve Vrbně pod Pradědem se podle něj rozhodlo i proto, že Česko leží uprostřed Evropy a má blízko k hlavním trhům Husqvarny, což jsou Německo a Francie.

Robotické sekačky se vyvíjejí ve Švédsku, kde je sídlo Husqvarny. Ve Vrbně budou zcela novým produktem. Budou se tam vyrábět sekačky všech tří značek, které do skupiny patří, tedy Husqvarna, Gardena a McCulloch.

Sto lidí není vše

Bruntálsko patří k okresům s nejvyšší nezaměstnaností v zemi, s podílem nezaměstnaných 8,9 procenta bylo na konci srpna mezi českými okresy na šestém místě a práci tam nemělo téměř 6000 lidí. Stovka nových míst je tak pro region výrazným přínosem. Podle všeho navíc nepůjde o konečné číslo.

„V budoucnu se to má rozšiřovat. Už teď pracujeme na stavebním povolení na velkou halu za 100 milionů. Jsme rádi, že se to takhle hýbá, ale čeká nás hodně práce,“ řekl Máj. Podnik nyní ve Vrbně a v závodě v Bruntále zaměstnává přes 500 lidí, v hlavní sezoně mívá ale i přes 650 pracovníků.

Prezident divize Gardena Sascha Menges uvedl, že vrbenský závod je skvělým místem pro rozšíření výrobní kapacity skupiny i díky kvalifikovaným pracovníkům a zkušenostem s elektronikou a vstřikováním plastů. Husqvarna Group je podle něj průkopníkem v oblasti robotické technologie na sečení trávy a na evropském trhu zaujímá v tomto segmentu přední pozici.

„Očekáváme, že v následujících letech bude celý trh robotiky rychle růst. Naším cílem je udržet si vedoucí postavení tím, že budeme nabízet nejspolehlivější a nejefektivnější robotické sekačky na trávu, které za uživatele odvedou veškerou práci,“ uvedl Menges.

Kromě zavedení výroby ve Vrbně pod Pradědem skupina zvýší kapacitu v anglickém závodě Aycliffe. „Kvůli strategickému významu tohoto produktu cítíme potřebu vyrábět robotické sekačky ve více závodech, abychom vyhověli rostoucí poptávce a omezili rizika při využívání pouze jediného závodu. Závod v Aycliffe využije mnohaleté zkušenosti a znalosti a stane se centrem výroby a vývoje robotických produktů ve skupině,“ uvedl Menges.

Mezi výrobky Husqvarny patří také řetězové pily a sekačky se sedící obsluhou, skupina je evropským lídrem v oboru zahradního zavlažování a světovou jedničkou v oblasti řezacích zařízení a diamantových nástrojů pro stavebnictví a kamenické práce. V roce 2015 dosáhly prodeje Husqvarna Group 36 miliard švédských korun (přes 102 miliard českých korun). Skupina ve 40 zemích zaměstnává více než 13 tisíc lidí.