Hutní montáže získaly nové miliardové zakázky v JAR

Stavba elektrárny v Kusile

Stavba elektrárny v Kusile Zdroj: Hutni montaze

Akciová společnost Hutní montáže ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group, která loni získala kontrakt na výstavbu uhelné elektrárny Kusile v Jihoafrické republice, bude na jihu afrického kontinentu stavět další zařízení. Celkově tak hodnota prací v JAR převýší hranici dvou miliard korun.

„Už dosavadní zakázka na montáž elektrárenského kotle má hodnotu zhruba čtvrt miliardy korun. Nyní se kontrakt navýšil o další kotel, na kterém již začaly přípravné práce. Představuje zhruba stejný finanční objem. Na projektu se jedná o celkem šest elektrárenských jednotek s tím, že po prvním kotli jsou všechny následující s formou opcí. V celkovém objemu se jedná o zakázku v hodnotě přes miliardu korun,“ uvedl ředitel a předseda představenstva Hutních montáží Miroslav Přecechtěl.

Navíc se Hutním montážím také podařilo získat i kontrakt na montáž tří kotlů a výsypky na identické elektrárně v Medupi u města Lephalale (asi 380 km severozápadně od Kusile). V současné době se dojednávají a podepisují smluvní dokumenty. Celkově kontrakty převýší hranici dvou miliard korun.

Kontrakt na doporučení

Obchodním partnerem v JAR je pro Hutní montáže společnost Mitsubishi Hitachi Power Systems Africa (MHPSA). „Se skupinou spolupracujeme řadu let. Po kontraktech v Evropě nás společnost doporučila i pro Afriku. Kromě samotných kotlů, jsme v současné době ve výběrovém řízení na montáže vysokotlakých potrubí,“ připomněl Přecechtěl.

Elektrárny bude provozovat společnost Eskom. Ta je velmi zajímavým investorem, protože generuje v oblasti jižní Afriky 95 procent elektrické energie a na celém území Afriky zhruba 45 procent elektřiny dodávané do sítě. Kusile a Medupi by v budoucnu měly být nejmodernějšími uhelnými elektrárnami společnosti Eskom.

Hutní montáže mají už nyní v JAR přes 100 svých zaměstnanců. Společnost také garantuje a zajišťuje program vzdělávání místních afrických pracovníků. Tyto zaučené lokální pracovníky následně plánuje zákazník využívat a začleňovat do pracovního procesu na projektu.

Kromě projektů v JAR společnost působí především v Evropě. Firma má zhruba 700 zaměstnanců. Za rok 2013 vytvořila při tržbách 1,2 miliardy korun provozní zisk přes 20 milionů korun.