Írán láká Maďary na vývoj menšího jaderného reaktoru

Ilustrační foto (íránský jaderný reaktor v Araku)

Ilustrační foto (íránský jaderný reaktor v Araku) Zdroj: Nanking2012, Wikiemdia Commons (CC BY-SA 3.0)

Írán chce s maďarskými partnery pracovat na vývoji malého jaderného reaktoru, který by se vyráběl na jeho území a prodával zejména zákazníkům v Africe a v Asii. Na tiskové konferenci v Budapešti to dnes řekl íránský viceprezident Alí Akbar Sálehí, který je zároveň šéfem íránského jaderného programu.

„Plánujeme plně využít všech komerčních a technických příležitostí, včetně provozování mírových jaderných aktivit, které vyplývají z dohody,“ uvedl Sálehí. Odkazoval přitom na loňskou dohodu, v níž se Teherán po vyjednávání se světovými mocnostmi zavázal k omezení části svých jaderných provozů a k dodržování řady dalších podmínek.

Výměnou byly zrušeny mezinárodní sankce, které byly na Írán uvaleny za jeho předchozí neochotu vyjasnit sporné body jaderného programu. Ten v zahraničí vyvolával obavy, že Íránci usilují o získání jaderné zbraně, což Teherán opakovaně popíral.

Sálehí upřesnil, že pilotní projekt spolupráce Íránu a Maďarska se bude týkat návrhu reaktoru o výkonu 25 megawatt. Dalším krokem bude reaktor až o výkonu 100 megawatt, jehož cílovými trhy bude Asie a Afrika.

Írán se může stát regionální velmocí, Saúdové jsou v defenzivě