Írán plánuje zvýšit těžbu na čtyři miliony barelů do března 2017

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Írán plánuje do března 2017 zvýšit těžbu ropy na čtyři miliony barelů denně. Řekl to íránské státní televizi ministr ropného průmyslu Bížan Zangáne.

„V celoročním rozpočtu se počítá s vývozem ropy kolem 2,25 milionu barelů denně. To znamená, že naše produkce v tomto (íránském) roce dosáhne čtyř milionů barelů denně,“ prohlásil ministr. Íránský nový rok začal 20. března. Nyní by se vývoz podle něj měl pohybovat kolem dvou milionů barelů denně.

Těžba ropy podle ministra roste od uvolnění mezinárodních sankcí letos v lednu. Sankce zavedené vůči Íránu Spojenými státy a Evropskou unií kvůli íránskému jadernému programu na počátku roku 2012 snížily vývoz ropy z vrcholu 2,5 milionu barelů denně před rokem 2011 na zhruba milion barelů denně v posledních letech.

Žádné zmražení těžby

Írán odmítá návrh na zmrazení těžby na lednové úrovni, což by podle jednoho ze zdrojů Organizace zemí vyvážejících ropu bylo zhruba na úrovni 2,93 milionu barelů denně. V současnosti je cílem země zvýšit těžbu na vyšší úroveň, než před sankcemi.

Členové ropného kartelu OPEC se mají 17. dubna sejít v Dauhá s dalšími předními těžaři ropy a jednat o případném zmrazení těžby na lednové úrovni. Tento krok má podpořit ceny ropy. Kuvajt v úterý uvedl, že přední producenti se zřejmě dohodnou na zmrazení těžby, přestože Írán plán odmítá. Představitelé Íránu již několikrát uvedli, že hodlají pokračovat ve zvyšování těžby a vývozu, dokud se nedostanou na úroveň před zavedením sankcí. Zangáne minulý měsíc uvedl, že Írán se připojí ke zmrazení těžby ve chvíli, kdy jeho těžba dosáhne čtyř milionů barelů denně, napsala agentura Reuters.