Írán ruší dotace benzinu: litr podraží na 8,5 koruny

Ropná rafinérie (ilustrační foto)

Ropná rafinérie (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: user via Flickr

Írán počínaje úterkem omezí státní dotace pohonných hmot, jejichž cena stoupne o 40 procent. Dotace na benzin stály Írán ročně 32 miliard dolarů (798 miliard korun), píše agentura AP. Nově tak vyjde Íránce litr benzinu v přepočtu na 8,5 koruny. Írán se pokoušel rušit dotace několikrát a první pokusy vyvolaly protesty, zatímco loňské navýšení cen se obešlo bez velkých problémů.

Podle íránské televize se ruší i možnost načerpat každý měsíc na jedno auto 60 litrů benzinu za výhodnější cenu. V Íránu, který patří k ropným velmocem, se denně spotřebuje 70 milionů litrů benzinu a desetina z toho je ze zahraničí. S omezováním dotací začala už vláda bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v roce 2010. Předtím Írán patřil k zemím s mimořádně levnými pohonnými hmotami, což vedlo k nelegálnímu prodeji do sousedních zemí.

Írán má ekonomické potíže kvůli mezinárodním sankcím, které jsou na něj uvaleny za jeho kontroverzní jaderný program. Mezinárodní rozhovory o něm vrcholí a do konce června by měly přinést dohodu, která umožní rušení sankcí. Náměstek ministra ropného průmyslu Amírhosejn Zamání-Níja dnes prohlásil, že v prosinci by mohly být zrušeny všechny sankce, podaří-li se dohodu uzavřít. Země, které s Íránem vyjednávají, počítaly s postupným rušením vázaným na plnění dohody.

„Budou-li sankce zrušeny, stane se Írán střediskem ropných a plynových projektů,“ řekl Zamání-Níja. Jeho úřad prý chce v příštích šesti letech do energetiky investovat 200 miliard dolarů.