Írán vítá americké investory do ropného sektoru, jednal s General Electric

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: profimedia.cz

Snahy amerických společností investovat do ropy a plynu v Íránu jsou vítané. Uvedl to Bížan Námdar Zangáne, ministr ropného průmyslu. Překážky podle něj vytváří vláda Spojených států amerických.

„V zásadě nemáme žádný problém s přítomností amerických společností v Íránu,“ uvedl Zangáne, který zároveň potvrdil, že státem ovládaná ropná společnost už jednala s General Electric (GE), americkou společností se sídlem ve státě Connecticut, která se kromě energetiky zaměřuje i na dopravní technologie či finančnictví a vlastní například i televizní stanici NBC.

„Tato jednání vedl můj zástupce, a když jsem se jej ptal, říkal, že probíhala velice dobře,“ tvrdí íránský ministr ropného průmyslu. Problémy vidí v případných restrikcích ze strany americké vlády, kterým společnosti se zájmem investovat budou muset čelit. Blíže je však nespecifikoval.

Plusem pro budoucí investice je naopak lednové zrušení sankcí, kterým Írán dlouho čelil ze strany EU a Spojených států. Teherán zareagoval plány na zvýšení vývozu ropy o půl milionu barelů denně.

Možnou spolupráci v oficiálním prohlášení okomentoval i General Electric. „Ve spojitosti s omezením sankcí jsme se začali dívat na obchodní možnosti v Íránu,“ přiznal jednání General Electric v oficiálním prohlášení. „Budeme se při tom plně držet pravidel nastavených vládou Spojených států.“