Island se vrhá na průzkum ropy, chce tak podpořit křehkou ekonomiku

Sopečný mrak nad islandskou sopkou Grímsvötn

Sopečný mrak nad islandskou sopkou Grímsvötn Zdroj: ctk

Island chce využít své energetické zdroje pro podporu křehké ekonomiky, a otevírá proto své vody energetickým firmám pro průzkum. S tím zemi pomůže Norsko, které má s těžbou velké zkušenosti. Řekl to agentuře Reuters ředitel islandského národního energetického úřadu Gudni Jóhannesson.

Island se koncem roku 2008 propadl do těžké finanční a ekonomické krize v důsledku pádu všech svých hlavních bank, které se zadlužily neúměrnou expanzí v zahraničí. Kolaps bank srazil na kolena islandskou korunu a donutil vládu, aby se o pomoc obrátila na Mezinárodní měnový fond a některé evropské země. Předloni Island úspěšně dokončil záchranný program vedený MMF a vrátil se na dluhopisové trhy.

V roce 2009 se islandská ekonomika propadla do recese, v roce 2011 však již začala růst a vykazuje známky oživení. Vláda doufá, že rozvoj bohatých energetických zdrojů růst dále podpoří.

V rámci spolupráce s Norskem získá norská státní firma Petoro čtvrtinový podíl v licencích na těžbu ropy udělených minulý měsíc firmám Valiant Petroleum a Faroe Petroleum.

Norsko je osmým největším vývozcem ropy na světě. Zatím nejsou známá žádná čísla, kolik ropy a plynu by mohlo být v nových nalezištích. Podle odhadů norského ropného úřadu by jedno naleziště mohlo obsahovat 250 až 500 milionů barelů ropy, což odpovídá ropnému poli v Severním moři střední velikosti. Naleziště by mohla obsahovat i velké zdroje plynu, možná až 100 miliard krychlových metrů.