Islandský fond prodává Hamé, kolem krouží Podravka i české skupiny

Výroba kečupu v Hamé

Výroba kečupu v Hamé Zdroj: Martin Siebert, Euro

Český výrobce trvanlivých i chlazených potravin Hamé zřejmě změní majitele. Jeho nynější stoprocentní akcionář, islandský investiční fond Nordic Partners, jej totiž nabízí k prodeji. Zájem prý mají zahraniční hráči z oboru i čeští investiční dravci. Islanďané koupili Hamé od Leoše Novotného staršího v roce 2008 za 4,5 miliardy korun.

Podle Hospodářských novin je poradcem transakce konzultantská společnost Rothschild, která má nového majitele podniku najít do půl roku. Deník Dnes zase dodal, že mezi zájemce údajně patří norská Orka, která už v Česku vlastní Vitanu, dále chorvatská Podravka, ale i tuzemské investiční skupiny a fondy.

Sama společnost možnou změnu připustila. „Vlastníci firmy jako finanční investoři čas od času zvažují další působení a možnosti. Na trhu je toto jednání obvyklé. Na firmu jako takovou a na její byznys to nemá žádný vliv,“ citovaly HN mluvčího Hamé Petra Kopáčka.

Hamé patří mezi největší české potravinářské firmy, vyrábí paštiky, kečupy, dětskou výživu nebo masové a zeleninové konzervy. Tržby firmy loni stouply hlavně díky exportu o čtyři procenta na 5,1 miliardy korun. Podle výroční zprávy plynulo ze zahraničních trhů v roce 2013 již 34 procent příjmů společnosti a tento podíl se má ještě zvyšovat.

Obrat Hamé v milionech korunObrat Hamé v milionech korun | Hame

Firma je kromě sousedních trhů úspěšná zejména v Rusku a stále více se zaměřuje i na Čínu a Afriku. Provozuje 10 výrobních závodů, sedm v ČR a po jednom v Rusku a Rumunsku. Nejnověji pak firma koupila největšího slovenského výrobce majonéz, tatarských omáček a dressingů Doma Prešov. Celkem Hamé zaměstnává kolem 2400 lidí.

Loni společnost investovala do výroby přes 156 milionů korun. Peníze šly především do továren v Kunovicích, Podivíně a Babicích. Letos Hamé plánovala proinvestovat dalších přibližně 219 milionů korun.