Iveco loni vyrobilo 3288 autobusů, nejvíc v historii firmy

Iveco Crossway

Iveco Crossway Zdroj: Iveco

V roce 2013 z vysokomýtského podniku Iveco vyjelo 3165 autobusů, loni firma dokonce vyrobila 3288 autobusů. To je nejvyšší počet v její dosavadní historii.

Společnost utržila více než 14,5 miliardy korun, což představuje zhruba devítiprocentní meziroční růst. Provozní zisk činil 1,634 miliardy korun, zisk po zdanění dosáhl 1,235 miliardy, uvedl týdeník Ekonom.

Tradičně nejvíc autobusů Iveco vyváželo do Francie, kam dodalo 1640 vozů. Němečtí zákazníci si objednali pět stovek kusů, následovaly státy Beneluxu s dodávkou 250 autobusů a Itálie, kam společnost dodala 120 vozidel. Autobusy z Vysokého Mýta putovaly také například na Island, Pobřeží slonoviny a do Alžírska a rovněž do francouzských zámořských departementů, jako je Réunion či Francouzská Guyana.

Jiří Vaněk: Na daních, sociálním a zdravotním pojištění jsme loni odvedli 584 milionů korun

„Jsme šestnáctým největším českým exportérem, dále jsme 38. největší českou firmou a dostali jsme se na 462. místo v žebříčku největších společností ve střední Evropě,“ řekl týdeníku generální ředitel Jiří Vaněk.

„Na daních, sociálním a zdravotním pojištění jsme loni odvedli 584 milionů korun, přičemž odhadujeme, že díky naší činnosti má práci dalších 1700 lidí u českých dodavatelů,“ dodal Vaněk.

Vysokomýtský závod je největším výrobcem pro Iveco Bus, který patří koncernu CNH Industrial. V podniku loni pracovalo více než 3100 lidí. Asi tisícovku pracovníků firma zaměstnávala prostřednictvím agentur. Firma měla přibližně 2600 dělníků.