Iveco plánuje na letišti v Mýtě postavit zkušební dráhu pro autobusy

Iveco Crossway

Iveco Crossway Zdroj: Iveco

Společnost Iveco Czech Republic z Vysokého Mýta na Orlickoústecku možná vybuduje na tamním letišti zkušební dráhu pro testování svých autobusů. O stavbě jedná s městem, které letiště vlastní. Firma totiž hodlá rozšířit výrobu a vývojářskou sekci podniku, což by mělo regionu přinést stovky pracovních míst.

„Iveco má záměr udělat z Vysokého Mýta dominantní základnu pro výrobu autobusů. Zaměstnanost ve městě a Iveco je spojeno pupeční šňůrou,“ řekl starosta Mýta Miloslav Soušek.

Město chce firmě vyjít vstříc, i když se místní aeroklub obává, že by zkušební dráha mohla omezit provoz letiště. Nic takého by se ale podle starosty stát nemělo. Zkušební dráha pro autobusy by se dala využívat i jako ranvej. „Iveco předpokládá, že by letiště využívalo i pro své byznys lety, což by letecký provoz významně zvýšilo,“ dodal Soušek.

Provozovatel letiště ani město samotné nemají na opravy přistávací a vzletové dráhy peníze, kdežto významný zaměstnavatel jimi disponuje. Zkušební dráha by stála několik milionů eur. „Letiště má příjem 87 tisíc korun ročně, je to v podstatě mrtvý kůň. Naplánovaná oprava by nás přišla na 40 milionů, což je nad finanční možnosti města,“ řekl starosta.

Tradice bývalé Karosy začala před 119 lety
Tehdy Josef Sodomka začal v Mýtě s výrobou karosérií. Od roku 1948 nesl podnik název Karosa a začal se orientovat převážně na produkci autobusů. Na Iveco Czech Republic se přejmenoval v roce 2006. V podniku nyní pracuje kolem 2900 lidí, z toho 930 agenturních pracovníků. Další dvě tisícovky lidí zaměstnávají dodavatelé dílů. Iveco loni vyrobilo 3165 autobusů, což je nejvíc vozidel v novodobé historii firmy, tedy za více než 25 let. V roce 2012 z výrobních linek sjelo 2773 autobusů.

O budoucnosti letiště a spolupráci se společností Iveco budou vysokomýtští zastupitelé rozhodovat tento týden. Soušek uvedl, že základní dohody a podmínky by se měly nastavit hned na začátku. „Naše rozhodnutí významně ovlivní dění na mnoho roků dopředu. Bude to nejvážnější a nejtěžší rozhodování za toto volební období,“ dodal starosta.

Iveco loni vyrobilo 3165 autobusů, což je nejvíc vozidel v novodobé historii firmy, tedy za více než 25 let. V roce 2012 z výrobních linek sjelo 2773 autobusů. V podniku na sklonku loňského roku pracovalo 2891 lidí, z toho 930 agenturních pracovníků. Asi další dvě tisícovky lidí pracují ve firmách, které Iveku dodávají díly.