J&T ovládla druhý největší podíl v Unipetrolu, chce do dozorčí rady

Petrochemický holding Unipetrol

Petrochemický holding Unipetrol Zdroj: ctk

Investiční skupina J&T ovládla 23,7 procent akcií petrochemické společnosti Unipetrol. Díky druhému největšímu podílu ve firmě se chce dostat do dozorčí rady.

Unipetrol dnes oficiálně oznámil, že 18. března získala zmíněný akciový podíl firma Paulinino Limited. Mluvčí J&T Monika Veselá potvrdila, že Paulinino vytvořila J&T, aby spravovala spojené podíly několika svých klientů v Unipetrolu.

O sjednocení podílů klientů J&T pod hlavičkou Paulinino Limited informovaly v pátek Hospodářské noviny (HN). „Snažíme se uplatnit akcionářská práva na valné hromadě s cílem dostat se do dozorčí rady a moci lépe kontrolovat, co se děje v Unipetrolu,“ potvrdila poté oficiálně informaci mluvčí J&T agentuře Reuters.

Vývoj akcií Unipetrolu za posledních 5 let:Graf 1. 4. 2014.Graf 1. 4. 2014. | vagaday@mf.cz

Podle HN chce J&T uplatnit akcionářská práva k výplatě nerozděleného zisku Unipetrolu na dividendách ve výši 7,7 miliardy. Ty přitom byly vyplaceny naposledy za rok 2007.

Agentura Reuters uvedla, že sjednocením 23,7 procenta akcií prostřednictvím Paulinino Limited se skupina J&T stala druhým největším akcionářem Unipetrolu. Majoritním vlastníkem je polská skupina PKN Orlen s 63 procenty.