Jablotron výrazně rozšíří výrobu v domovském Jablonci

Jablotron

Jablotron

Tuzemský lídr ve výrobě zabezpečovací a další techniky Jablotron připravuje v Jablonci nad Nisou velké rozšíření výroby. Majitel firmy Dalibor Dědek již se svým týmem zahájil plánovací práce. Expanze spolkne stovky milionů korun.

Rozšíření tuzemské produkce paradoxně napomohl růst životní úrovně a pracovních nákladů v Číně. Tedy v zemi, kde Jablotron aktuálně vyrábí přes polovinu produkce. „Jestliže jsem ještě před pěti lety musel tvrdě obhajovat, abychom v Jablonci měli výrobu, protože to ekonomicky nedávalo smysl, tak dnes to už smysl dává,“ řekl deníku E15 Dědek.

Přesný harmonogram expanze zatím Jablotron nemá, záměr se teprve rodí. „Bude se to spíš ale počítat na roky než na měsíce. Protože spolu s tím budeme muset řešit například také logistiku,“ dodal šéf holdingu. Stejně tak skupina zatím nemá přesné místo, kde novou výrobu umístí. Ve hře je několik variant.

Firma nabere vysoce kvalifikované techniky

Jisté však je, že nová výroba bude hodně automatizovaná. Kvůli tomu bude Jablotron nabírat maximálně desítky nových lidí. A zpravidla jen vysoce kvalifikovaných techniků. Právě využití nových technologií je další prvek, který Dědkovi umožní konkurovat čínským nákladům.

„Překonali jsme už určitou magickou hranici, takže se nám vyplácí nakupovat velké stroje typu automatické optické inspekce. Ta nahradí desítky až stovky Číňanů koukajících na desky a hledajících chybičky,“ uvedl podnikatel. Jablotron v Jablonci nevyrábí jen produkty své značky. Zhruba polovinu tvoří objednávky od jiných zákazníků. „Naše fabrika roste, zakázek je čím dál více,“ doplnil Dědek.

Holding se zdvojnásobil

Díky tomu se holding za posledních pět let v zisku i tržbách zdvojnásobil. Loni utržil přes dvě miliardy korun, z nichž vytvořil provozní zisk 505 milionů. Ani letos skupina růst nezastaví. „Rosteme zhruba o dvacet procent,“ doplnil majitel Jablotronu.