Jablotronu se ve světě daří a chce expandovat dál

Jablotron

Jablotron

Jablonecký výrobce zabezpečovacích systému Jablotron chce letos proniknout na další trhy. Soustředí se na Latinskou Ameriku a Střední východ, řekl obchodní ředitel společnosti Jablotron Alarms Alan Fabik. Už dnes firma vyváží dvě třetiny své produkce do 80 zemí světa. Největšími odběrateli jsou firmy v Evropě a v zemích bývalého východního bloku. Jablotron ale vyváží i do Číny, Japonska a Taiwanu, které patří tradičně k největším producentům zabezpečovací techniky.

Jablotron zažívá nejúspěšnější období ve své jednadvacetileté historii. V posledních měsících lámou tržby společnosti rekordy. Už závěr loňského roku byl velmi úspěšný, to vše ale překonal letošní leden, kdy poprvé v historii tržby prolomily hranici 90 milionů korun.

Největší zájem je o bezdrátové zabezpečovací systémy. „Vrací se nám investice, které směřujeme do výzkumu a vývoje nových produktů,“ komentoval výsledky ředitel firmy Mirek Jarolím.

Nejsme na prodej, odmítá Jablotron nabídky ze zahraničí

Podle Jarolíma se především díky úspěšnému vývoji nových produktů daří Jablotronu odolávat tlaku konkurence. O úspěšnosti české firmy svědčí i nabídky zájemců, kteří chtějí českou společnost odkoupit.

„Rozhodně nejsme na prodej,“ zdůraznil ředitel. Velké nadnárodní firmy podle něj skoupily už velkou část konkurentů Jablotronu. „Vznikají velké konglomeráty, které jsou však těžkopádné a ztrácejí dynamiku při uvádění nových produktů na trh,“ dodal Jarolím.

Jablotron je čistě česká společnost, která vznikla v roce 1990. V té době zaměstnávala jen čtyři pracovníky. Za 21 let se vypracovala na holding, který zaměstnává kolem 500 lidí a jehož obrat v roce 2010 překročil 1,36 miliardy korun.

Loňské výsledky zatím nejsou k dispozici. Největší společností holdingu je Jablotron Alarms, který předloni uskutečnil zakázky za 797 milionů korun. Od loňského listopadu provozuje Jablotron také vlastní bezpečnostní centrum v Praze.