Jeep získal japonské označení „zelené auto“, jako první americký vůz

Jeep Cherokee

Jeep Cherokee Zdroj: Public domain

Koncern Chrysler slaví velký úspěch. Jeho benzínový automobil Jeep Cherokee splnil přísné nároky japonské vlády na ekologický provoz. Je tak prvním americkým modelem s tímto pohonem, který od místních úřadů dostane nálepku „zelené auto“. Ta umožňuje si při jeho nákupu odepsat částku odpovídající bez mála 13 tisícům korun.

Vůz se v Japonsku prodává za více než milion korun, takže rozdíl při takové částce už nebude zase tak podstatný. Pro americkou automobilku je označení „zelené auto“ záležitostí prestiže.

Americké automobily jsou v Japonsku proti úsporným místním modelům považovány za žrouty benzínu. Ekologičtější auto by tedy mohlo přilákat více zákazníků. Podle japonských testů se jeho spotřeba dostala pod deset litrů na 100 kilometrů.

Pomoci by Cherokee mohlo i zařazení mezi deset nejlepších aut v soutěži Japonské auto roku, kam se tento model dostal jako první americká značka. Jinak mu dominují domácí auta. Modelu Jeep Cherokee se loni v Japonsku prodalo sedm stovek, píše server ABCnews.