Jihočeský plynovod do Rakouska přijde až na 2,5 miliardy

Plynovody

Plynovody Zdroj: profimedia.cz

Vysokotlaký plynovod Mozart, který by měl propojit českou a rakouskou plynárenskou soustavu, vyjde na dvě až 2,5 miliardy korun. Ke spuštění projetku, který podle investorů pomůže zlevnit plyn pro spotřebitele v obou zemích, by mělo dojít v roce 2015. Realizace je ale zatím nejistá, vyhrát by nakonec mohla varianta vedoucí přes jižní Moravu.

Hlavním cílem propojení české a rakouské plynárenské soustavy, o kterém dnes v Praze jednali zástupci českého a rakouského ministerstva průmyslu a obchodu, je zajistit vyšší bezpečnost a spolehlivost dodávek zemního plynu do obou zemí.

„Na propojení mají zájem obě země, protože podmínky na obou národních plynárenských trzích se dramaticky změnily. Dlouhodobé kontrakty postrádají ekonomický smysl, většina obchodů se uskutečňuje na spotovém, tedy aktuálním trhu, a to vyžaduje rychlou reakci. Nový plynovod ji podpoří, a ve finále tak může tlačit na levnější ceny zemního plynu pro konečné odběratele,“ tvrdí zástupce investora a předseda představenstva společnosti České plynovody ze skupiny CE Group Ladislav Dráb.

Výstavba plynovodu by mohla začít ihned po uzavření nezbytných dohod mezi zúčastněnými stranami a operátory národních přepravních soustav a dokončena by mohla být během nejbližších let. „Ke spuštění by mohlo dojít v průběhu roku 2015. Je to tedy otázka dvou, dvou a půl let,“ řekl Dráb.

Projektovaný plynovod by měl propojit český páteřní plynovod se stejně významným plynovodem skupiny OMV v Rakousku s návazností na evropskou dopravní cestu zemního plynu jižní cestou. Trasa nového plynovodu o průměru 500 mm bude měřit téměř 100 kilometrů, přesně stanovená ale ještě není. Vést by měla chráněným územím v jižních Čechách. Podle Drába už s tím předběžně souhlasilo i ministerstvo životního prostředí. Přeprava zemního plynu se podle aktuální situace na trhu předpokládá oběma směry. Projekt však dosud není autorizován.

V podobné situaci je také druhý projekt výstavby plynovodu, který má propojit rakouský uzel Baumgarten s Břeclaví. O výstavbě šedesátikilometrového plynovodu v současnosti jedná dceřiná společnost firmy OMV, Gas Connect Austria, s českým provozovatelem plynovodů Net4Gas. Podle Drába se nakonec postaví pouze jeden z těchto projektů. Který to bude, se prý rozhodne do půl roku.