Jihokorejská LG končí s výrobou plazmových televizorů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: LG, WikimediaCommons

Jihokorejský výrobce elektroniky LG Electronics do konce listopadu zastaví výrobu plazmových televizorů. Tímto krokem se opět přiblížil zánik plazmových obrazovek, kterým se nepodařilo udržet krok s obrazovkami z tekutých krystalů (LCD).

LG své rozhodnutí zdůvodnila poklesem poptávky po plazmových televizorech. Výrobci v minulosti do plazmových televizorů silně investovali, v současnosti však tyto přístroje v prodeji výrazně zaostávají za televizory s LCD obrazovkami. Výrobu plazmových televizorů již v uplynulých letech zastavily firmy Panasonic, Sony, Hitachi či Pioneer.

Podle analytiků se plazmové televizory nejsou schopny po technické stránce přizpůsobit pokroku v rozlišení obrazu, navíc mají větší spotřebu a více se zahřívají než LCD televize.

„Kombinace všech těchto faktorů tlačí výrobce k tomu, aby se soustředili na LCD technologii,“ upozorňuje jeden z analytiků makléřské společnosti IBK Securities.

Výzkumná firma NPD DisplaySearch v červenci předpověděla, že celosvětové dodávky plazmových televizorů v příštím roce prudce klesnou na pouhých 500 tisíc přístrojů z letošních 5,2 milionu.