Junckerův balíček umožní českým firmám čerpat úvěry za 4,4 miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Images Money, Flickr.com (CC BY 2.0)

Tuzemské firmy budou moci v příštích dvou letech poprvé využít prostředky z tzv. Junckerova balíčku. Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) se dohodla s Evropským investičním fondem na další podpoře malého a středního podnikání v ČR. Dohoda umožní čerpat českým podnikatelům úvěry v celkové výši 4,4 miliardy korun. Pomocí záruk za úvěry tak podpoří půjčky pro až 1500 malých a středních firem.

ČMZRB bude poskytovat záruky za investiční úvěry a úvěry na pořízení zásob až do výše 4,1 milionu korun. „Podmínkou je, aby žadatel o záruku spadal do kategorie malého podnikatele s méně než 50 zaměstnanci.

Ručení za investiční úvěry bude poskytováno na dobu až osmi let, za provozní úvěry až šest let,“ uvedl mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) František Kotrba. Za záruku nemusí podnikatel hradit žádný poplatek. Získání záruky probíhá i díky spolupráci s úvěrující bankou ve zjednodušeném režimu.

Uvedených 4,4 miliardy korun je o třetinu víc, než by mohla poskytnout ČMZRB z vlastních zdrojů, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). V posledním půlroce prostřednictvím národního programu Záruka vyhlášeného resortem průmyslu a ČMZRB byly zaručeny úvěry v částce přes pět miliard korun.

Balík 21 miliard eur

Dohoda umožní v letech 2015 až 2017 podpořit větší množství projektů, než se stávajícími zdroji rozvojové banky. V posledním půlroce prostřednictvím národního programu Záruka vyhlášeného resortem průmyslu a ČMZRB byly zaručeny úvěry v částce přes pět miliard korun.

Investiční plán Evropské komise Jeana-Claudea Junckera je určen především pro projekty soukromých firem. Páteří tzv. Junckerova balíčku je nový Evropský fond strategických investic (EFSI). Tvořit ho má zpočátku celkem 21 miliard eur, z toho pět miliard z peněz Evropské investiční banky (EIB) a 16 miliard ve formě záruk evropského rozpočtu.

ČMZRB byla založena v roce 1991 tehdejší vládou jako specializovaná bankovní instituce na podporu malého a středního podnikání. ČMZRB poskytuje podpory malým a středním podnikatelům formou záruk a zvýhodněných úvěrů s využitím prostředků státního rozpočtu, strukturálních fondů a krajů.