Juříčkova Brano Group otevře v Rusku další továrnu

Pavel Juříček, majitel a generální ředitel společnosti Brano Group, která vyrábí autodíly.

Pavel Juříček, majitel a generální ředitel společnosti Brano Group, která vyrábí autodíly. Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Největší český výrobce automobilových dílů Brano Group připravuje výstavbu již druhého závodu v Rusku za zhruba 225 milionů korun. Pro firmu je to dosud největší zahraniční investice.

Nová výrobní hala bude stát blízko Nižního Novgorodu v západní části země. Práci v ní najde asi 110 lidí. Podle šéfa a majitele Brano Group Pavla Juříčka se má výroba spustit nejpozději na konci příštího roku.

„Pro Nissan budeme vyrábět přední a zadní sedačky, pro Volkswagen pak především pedály, s tím, že je v jednání ještě výroba zámků, a konečně pro Renault zvedáky,“ řekl Hospodářským novinám Juříček.

Společnost také jedná s americkým Fordem. Prozatím firma počítá s obratem nového ruského závodu okolo 300 milionů korun, do budoucna ale plánuje navyšovat výrobu.

Brano již jednu továrnu v Rusku má. Ta vyrábí komponenty, zejména zámky, pro ruskou automobilku GAZ.

Od loňského roku Brano Group působí také v čínské Šanghaji, kde se nyní tržby pohybují okolo 100 milionů korun a příští rok by měly vystoupat na 220 milionů. Firma tam vyrábí s čínským partnerem zámky pro Škodu Fabii a General Motors.

V polovině letošního června Brano spustilo výrobu v Jižní Africe a v následujících letech chce proniknout i do Jižní Ameriky.

Skupina nyní v Česku zaměstnává přes dva tisíce lidí a zahraničních závodech jich má zhruba stovku. Tržby firmy loni přesáhly čtyři miliardy korun.