Kanada hlásí obří nález ropy, zásoby země se mohou i zdvojnásobit

Pohoří MacKenzie, kde se nachází nová kanadská naleziště ropy

Pohoří MacKenzie, kde se nachází nová kanadská naleziště ropy Zdroj: tuchodi, Flickr.com (CC BY 2.0)

Až 200 miliard barelů ropy by mohlo ležet ve dvou rozsáhlých břidlicových formacích v oblasti kanadských Severozápadních území. Uvádějí to první oficiální odhady Národního energetického výboru a oblastní geologické služby. I kdyby ale bylo vytěžitelné ropy z celkového objemu jen zlomek, i tak by to v Kanadě podstatně zvýšilo objem ověřených zásob ropy.

Kanadské úřady odhadly na počátku roku objem svých ověřených rezerv, které zahrnují jen technicky a ekonomicky vytěžitelnou surovinu, na 172 miliard barelů, z toho 95 procent tvoří ropné písky v provincii Alberta. Kanada má třetí největší zásoby suroviny na světě po Venezuele a Saúdské Arábii.

I kdyby bylo z nově zkoumaných formací vytěžitelných jen několik procent celkového objemu, potvrdily by se dřívější neoficiální odhady, podle nichž by formace Canol a Bluefish mohly obsahovat úhrnem až sedm miliard barelů těžitelné suroviny. Tím by byla velikost těchto rezervoárů srovnatelná s objemem, který se dá podle posledních odhadů vytěžit z jedné z největších amerických břidlicových formací Bakken v Severní Dakotě.

Využívání břidlicových zdrojů pomocí hlubinných vrtů a technologie takzvaného frakování bylo ve Spojených státech hlavní příčinou prudkého růstu těžby ropy, který loni vyústil do dramatického propadu cen suroviny na světových trzích.

Indiáni bez práce

„Jsou to obrovská čísla,“ řekl k odhadům ministr energetiky Severozápadních území Dave Ramsay. „Mělo by to posílit důvěru investorů a oživit jejich zájem o Severozápadní území,“ dodal.

Obě formace leží v pohoří MacKenzie, západně od Velkého Medvědího jezera. V posledních letech se v oblasti zabývalo průzkumem ložisek několik ropných firem, včetně Shell nebo ConocoPhillips. Kvůli propadu cen od loňského léta však aktivita v této oblasti takřka ustala, což obírá místní indiánské obyvatelstvo o podnikatelské příležitosti a pracovní místa, řekl Ramsay.

První výsledky testování podle ministra také podporují snahu jeho správní oblasti o vybudování celoročně průjezdné komunikace údolím řeky Mackenzie. „Jednou z námitek proti investování u nás je nedostatečná infrastruktura. Ty investice na naše území opravdu musíme dostat,“ řekl Ramsay.

Zdvojnásobení produkce

Těžba ropy v Kanadě se nyní pohybuje kolem 3,5 milionu barelů denně. Kanadská odvětvová asociace odhaduje, že do roku 2030 by se produkce mohla zhruba zdvojnásobit.

Hlavním odběratelem kanadské ropy jsou Spojené státy, kde se těžba ropy díky „břidlicové revoluci“ od roku 2009 prudce zvyšovala a loni dosáhla 8,7 milionu barelů denně, maxima od roku 1985. Do roku 2020 by těžba v USA měla podle posledního odhadu vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) překročit hranici deseti milionů barelů denně, což je nynější úroveň těžby u největších světových producentů Saúdské Arábie a Ruska.

Česká ropná horečka v Kanadě: Sázka na ropné písky se Petru Lamichovi vyplatila