Kauce vyhnaly z trhu 1800 distributorů paliv. Šedá zóna mění taktiku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Zákon o pohonných hmotách, který platí od loňského listopadu, výrazně snížil podíl takzvané šedé zóny na trhu. Distributoři museli totiž nově složit kauci 20 milionů korun. Z trhu zmizelo zhruba 1800 společností, zůstalo kolem 150 firem. Šedá zóna ale podle šéfa Unipetrolu Marka Świtajewskiho nikdy úplně neskončí, naopak mění taktiku, aby se dostala znovu na trh.

„V průběhu ledna jsme zaznamenali obnovení dovozů nákladními automobily, nicméně jejich objemy jsou mnohem nižší než v roce 2013,“ řekl ČTK Świtajewski. Dodal, že přímý dovoz pohonných hmot prostřednictvím cisteren z terminálů v okolních zemích klesl na minimum.

Firmy působící v rámci šedé zóny ale podle něho změnily taktiku. Zaměřily se na několik soukromých terminálů, které se používají pro dovozy prostřednictvím vlaků.

Z údajů celní správy vyplývá, že k 5. únoru bylo v Česku 156 registrovaných distributorů pohonných hmot. Vysoká kauce má zabránit účelovému zakládání společností, kvůli nimž stát na krácení daně z přidané hodnoty ročně přichází o pět až osm miliard korun.

Obnovitelné zdroje neúměrně zdražují energie

Świtajewski také uvedl, že podnikání v petrochemickém sektoru ztěžují vysoké ceny energií, které jsou v Evropě dvakrát vyšší než například ve Spojených státech. Skupina Unipetrol loni za obnovitelné zdroje zaplatila zhruba 780 milionů korun.

Sdružení velkých spotřebitelů spočítalo, že částka, kterou firmy na obnovitelné zdroje dávají, jim bere 28 procent zisku před zdaněním. V petrochemickém průmyslu je to až polovina zisku před zdaněním.

Unipetrol je od roku 2005 součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. V Česku zaměstnává 3700 lidí. Loni hospodařil se ztrátou 1,4 miliardy korun po předloňské ztrátě přes tři miliardy. Tržby firmy klesly o sedm procent na 99,4 miliardy.

Vývoj akcií Unipetrolu za posledních 5 let:Graf 11. 2. 2014.Graf 11. 2. 2014. | vagaday@mf.cz