Kia Motors se na Slovensku nebývale daří, v USA čelí žalobám

Továrna Kia v Žilině

Továrna Kia v Žilině Zdroj: Kia Motors

Slovenský závod korejské automobilky Kia Motors loni více než zdvojnásobil čistý zisk na 155,46 milionu eur (zhruba 4 miliardy korun) z 68,63 milionu eur (1 miliarda a 330 miliónů korun) v roce 2011. Tržby továrny se sídlem nedaleko Žiliny na severu země stouply meziročně o 17,7 procenta na 3,92 miliardy eur (76, 44 miliard korun).

Výrobu automobilů přitom závod zvýšil „pouze“ o 15 procent na 292 tisíc vozidel. Letos Kia Motors plánuje vyrobit 290 tisíc aut. Loňská výroba motorů, z níž část směřovala do sesterského závodu Hyundai v Nošovicích, se zvýšila o 29 procent na více než 464 Tisíc kusů.

Kia loni na Slovensku investovala do nových technologií, dokončení logistického centra a rozšíření kapacit pro distribuci komponentů na výrobní linky 120 milionů eur. Ve srovnání s předchozím rokem to je pokles investic o asi dvě pětiny. Společnost v zemi zaměstnává kolem 3900 lidí.

Podle odhadů se letos na Slovensku ovšem nezopakuje loňský nárůst produkce automobilů, kdy výroba aut stoupla o dvě pětiny, a kdy se tak vyrobilo více než 900.000 automobilů.

Americké žaloby

V USA čelí od listopadu jak Kia Motors, tak Hyundai žalobám od spotřebitelů, kteří se cítí být podvedeni tvrzením obou firem ohledně spotřeby paliva některých jejich modelů. Problém se týká dohromady třinácti modelů aut obou společností, na nesrovnalosti mezi udávanou hodnotou a skutečnou situací upozornila americké spotřebitele Agentura Spojených států na ochranu životního prostředí. Obě automobilky se rozhodly zákazníky odškodnit a nabízejí jim finanční kompenzaci v hodnotě rozdílu ceny paliva plus 15 procent jako kompenzaci. Hyundai navíc potvrdila, že je ochotna se s žalobci mimosoudně vyrovnat.