Kia v Žilině trhla rekord, začala vyvážet na Blízký východ i do Mexika

Závod automobilky Kia v Žilině

Závod automobilky Kia v Žilině Zdroj: profimedia.cz

Slovenský závod jihokorejské automobilky Kia Motors zvýšil v loňském roce výrobu aut o čtyři procenta na rekordních 338 tisíc vozů. Kromě aut vyrábí Kia na Slovensku také motory. Jejich výroba se zvýšila o 18 procent na 582 tisíc, uvedla agentura Reuters.

Mluvčí továrny Jozef Bačé minulý měsíc řekl, že firma očekává rekordní výrobu díky nové verzi modelu Kia cee’d a nové generaci modelu Kia Sportage. V závodě se vyrábí také model Kia Venga. Bačé také řekl, že nižší poptávku ruských zákazníků podnik nahradil vývozem na stávající i na nové trhy, například do zemí Blízkého východu či do Mexika.

Kia tvoří společně se svou mateřskou firmou Hyundai pátého největšího výrobce aut na světě. Sériovou výrobu osobních vozů u Žiliny Kia spustila v prosinci 2007.

Automobilový průmysl je jedním z hlavních motorů slovenské ekonomiky. Kromě automobilky Kia má svůj závod v zemi pod Tatrami německý Volkswagen a francouzský koncern PSA Peugeot Citroën, který rovněž očekává za loňský rok rekordní výrobu aut ve své slovenské divizi. Závod na Slovensku se teď chystá stavět britská automobilka Jaguar Land Rover.